Oligarhul moldovean Ilan Sor a vrut sa trimita peste 200 de moldoveni la mitingul anti-european al lui Simion de la Bucuresti. Opreatiunea a esuat

politica

George Simion

Seful Politiei de la Chisinau, Viorel Cernauteanu, si sefa Procuraturii Anticoruptie, Veronica Dragalin, au prezentat public inregistrari audio si video care probeaza faptul ca oligarhul Ilan Sor a incercat sa tremita mai multe sute de protestatari platiti la Bucuresti in timpul vizitei Maiei Sandu. Cateva zeci au ajuns, insa au fost interceptati de jandarmii romani.

Miercuri, 200 de persoane urmau sa se duca organizat la Bucuresti, de la Chisinau, pentru a protesta, insa politistii moldoveni si cei din Romania au reusit sa le de-a planurile peste cap. Persoanele respective ar fi urmat sa primeasca cateva sute de euro pe zi. „La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocata era de 10 mii de euro”, a mentionat seful IGP, citat de jurnal.md.

AUR a organizat miercuri, 6 martie, proteste la Romexpo, unde se desfasura congresul Partidului Popular European.

„Regretabil este ca aceasta intentie de organizare a protestelor vine din partea unui partid de la Bucuresti. Acestia urmau sa se consolideze cu asa-numitii protestatari de la noi. A fost pe retelele de socializare, ii stim cu totii, partidul AUR planifica aceste actiuni la Bucuresti”, a precizat Viorel Cernauteanu.

„In ultima perioada, organele de drept au realizat o serie de masuri procesuale si de investigatie legate de anumite activitati ilegale, in contextul cauzelor penale care se investigheaza. Pe parcursul ultimei luni, au fost realizate o serie de masuri cu rezultate care demonstreaza intentiile unor exponenti a gruparilor criminale care prin intermediul mai multor partide politice realizeaza aceste actiuni. Primele masuri au fost realizate pe 1 martie, unde in cadrul operatiunii s-a reusit de a identifica apartamentele conspirative, unde se aflau sume imense de bani si unde se repartizau in plicuri, pentru curierii care urmau sa transmita banii in teritoriu. In momentul retinerii in flagrant a persoanei care este vizata, au fost depistate 600 de mii de lei, iar suma totala ridicata din apartamentul conspirativ ajunge la 5,5 milioane de lei”, a declarat Viorel Cernauteanu.

Potrivit lui Cernauteanu, in schema sunt implicati fosti angajati ai institutiilor de forta, inclusiv colonei in rezerva. Doua persoane au fost plasate in arest preventiv pentru 30 de zile, iar una pentru 72 de ore.

Oamenii legii au efectuat 28 de perchezitii la diferiti reprezentanti ai diferitor formatiuni politice din cateva sectoare si suburbii din mun. Chisinau. In cadrul documentarii s-a stabilit ca in perioada lunilor decembrie 2023 – ianuarie 2024, presedintii sectoarelor au primit bani de la curieri si repartizat activistilor cate 5000 de lei, suma totala repartizata fiind de aproximativ 3 500 000 de lei. Banii au fost repartizati activistilor pentru participarea la diferite manifestatii si proteste organizate de partid in luna septembrie 2023, precum si pentru agitatia facuta de catre acestia in campania electorala pentru alegerile locale generale din 2023 in Republica Moldova.

Serviciul de Informatii si Securitate a anuntat miercuri, 6 martie, ca a intrat in posesia mai multor date care indica asupra unui nivel fara precedent al intensitatii actiunilor savarsite de Federatia Rusa. Scopul acestor actiuni este sa compromita aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, sa deturneze procesele democratice si sa mentina R. Moldova sub sfera sa de influenta. Cel mai important actor pe care mizeaza Moscova in acest plan al sau este gruparea lui Ilan Sor.

In noiembrie 2023, directorul SIS a anuntat ca Rusia ar fi alocat peste un miliard de lei pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: