news

Olimpiada Internationala de Chimie din Elvetia. Elevii romani aduc acasa patru medalii: una de aur, doua de argint si una de bronz

Elevii romani care au participat la Olimpiada Internationala de Chimie 2023, organizata la Zurich, in Elvetia, se intorc acasa cu o medalie de aur, doua de argint si una de bronz. Trei elevi din lot sunt de la licee de stat, informeaza Edupedu.ro.

La competitia din Elvetia au participat aproximativ 350 de elevi din peste 85 de tari. Participantii din Belarus si Federatia rusa au fost inregistrati ca individuali.

Lotul Romaniei a fost coordonat si pregatit de profesorul academician Marius Andruh, iar profesoara Daniela Bogdan de la Colegiul National „Sfantul Sava”, i-a insotit pe olimpici in Elvetia.

La chimie organica au fost pregatiti de profesoarele Matache Mihaela si Codruta Popescu de la Facultatea de Chimie a Universitatii din Bucuresti si la chimie analitica de profesorul Ion Ion de la Politehnica.

„Subiectele au fost frumoase si este mare lucru, pentru ca in alti ani sunt grele si atat. In acest an au fost si grele, si frumoase, copiii au avut ce sa invete din ele. Au fost pusi sa gandeasca si sa se vada modul in care gandesc, nu doar ce stiu teoretic. Ai nostri au facut fata si partii practice, pentru ca sunt bine pregatiti in laboratoarele noastre, chiar daca intr-o perioada scurta de timp”, spune profesorul academician Marius Andruh.

Iata rezultatele elevilor romani:

Vlad Gabriel Ristache, clasa a XII-a, de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, Bucuresti – aur

Vlad Diaconescu, clasa a XII-a, de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, Bucuresti – argint

Luca Mihai Rascarachi, clasa a XI-a, de la Liceul International de Informatica, Bucuresti – argint

David Alexandru Sindrestean, clasa a XI-a, de la Colegiul National „Dragos Voda”, Sighetu Marmatiei – bronz

„Nu a fost olimpiada usoara. Toti participantii au in spate perioada de pandemie in care pregatirea a fost altfel decat inainte de pandemie. Noi am simtit-o si la etapa nationala si intr-un fel si aici.

Anul trecut performanta a fost mai buna, dar anul trecut nu am avut proba practica, asa ca nu se pot compara. Ponderea este urmatoarea: 60% proba teoretica si 40% proba practica, ceea ce inseamna destul de mult. Noi suntem multumiti pentru ca intr-un timp scurt am reusit sa recladim echipa olimpica. Cu alti oameni, dar am reusit sa reintram in conditii bune de olimpiada”, a mai declarat Andruh.

In 2022, la Olimpiada Internationala de Chimie, Romania a obtinut doua medalii de aur, una de argint si una de bronz.

Subiectele date in cele doua zile de concurs vor fi publicate de organizatori pe site-ul ICHO 2023.

In 2024, Olimpiada Internationala de Chimie va fi gazduita in Arabia Saudita, au mai anuntat organizatorii la premierea de la IChO 2023.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

8 ore ago

Presshub: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuza fraude in procesele verbale de la sectiile de vot

Unde sunt voturile REPER. Partidul a facut public faptul ca cetateni care au votat pentru…

2 ore ago

Cod rosu de furtuna pentru municipiul Bucuresti si in alte trei judete. Grindina de mari dimensiuni

Administratia Nationala de Meteorologie a emis joi seara avertizari Cod rosu de furtuna pentru municipiul…

2 ore ago

Cod portocaliu de furtuna si ploi torentiale in tara

O ploaie torentiala violenta a lovit Clujul joi seara. Pompierii au fost solicitati sa intervina…

8 ore ago