Omenirea a consumat pana pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce intr-un an: „Sistemul nostru alimentar a luat-o razna pe fondul unui supraconsum de resurse naturale”

externe

Omenirea a consumat pana pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce intr-un an fara sa se epuizeze, iar planeta va supravietui restul anului ”pe datorii”, au avertizat organizatiile non-profit Global Footprint Network si WWF, relateaza Le Libre, citata de news.ro.

Altfel spus, ar fi nevoie de 1,75 planete Terra pentru a satisface nevoile populatiei intr-un mod durabil, conform acestui indicator creat de cercetatori la inceputul anilor 1990 si care continua sa se inrautateasca.

Datele corespund momentului in care ”omenirea a consumat tot ce pot regenera ecosistemele intr-un an”, potrivit celor doua ONG-uri.

”In ce 156 de zile ramase (pana la sfarsitul anului), consumul nostru de resurse regenerabile va consta in consumul de capital natural al planetei”, a declarat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network, in timpul unei conferinte de presa.

Acest lucru nici macar nu tine cont de nevoile altor specii care traiesc pe Pamant.

”De asemenea, trebuie lasate spatii pentru lumea salbatica”, a adaugat ea.

”Excesul” apare atunci cand presiunea umana depaseste capacitatile de regenerare ale ecosistemelor naturale. Potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizeaza aceasta masuratoare, excesul a continuat sa creasca timp de 50 de ani.

In 2020, data fusese amanata cu trei saptamani sub efectul carantinelor impuse pe fondul pandemiei de Covid-19, inainte de a reveni la nivelurile din prezent.

Aceasta amprenta ecologica este calculata din sase categorii diferite, respectiv ”culturi, pasuni, suprafete forestiere necesare pentru produse forestiere, zone de pescuit, zone intravilane si suprafete forestiere necesare pentru a absorbi carbonul emis de arderea combustibililor fosili” si este strans legata de modelele de consum, in special in tarile bogate.

De exemplu, daca toti oamenii ar fi trait ca francezii, ”Ziua depasirii” (Earth Overshoot Day) ar fi avut loc chiar mai devreme, pe 5 mai 2022.

WWF si Global Footprint Network sustin ca vinovatul principal este sistemul nostru alimentar.

”Sistemul nostru alimentar a luat-o razna pe fondul unui supraconsum de resurse naturale, fara a satisface nevoile luptei impotriva saraciei”. De asemenea, omenirea se lupta cu supraponderalitatea si obezitatea, afirma Pierre Cannet, de la WWF Franta.

”Amprenta ecologica a alimentelor este considerabila: productia de alimente mobilizeaza toate categoriile de amprenta, in special culturile (necesare pentru hrana animalelor si oamenilor) si carbonul (agricultura este un sector cu emisii mari de gaze cu efect de sera)”, detaliaza cele doua ONG-uri.

”In total, mai mult de jumatate din biocapacitatea planetei (55%) este folosita pentru a hrani omenirea”, noteaza ele.

Mai exact, ”o mare parte din alimentele si materiile prime sunt folosite pentru a hrani animalele pe care le consumam ulterior”, precizeaza Pierre Cannet.

”In cazul Uniunii Europene, ”63% din terenul arabil (…) este direct asociat cu productia animala”, subliniaza el.

Cu toate acestea, agricultura contribuie la defrisare, schimbari climatice prin emisia de gaze cu efect de sera, pierderea biodiversitatii si degradarea ecosistemelor, folosind in acelasi timp o mare parte a apei proaspete, spun ONG-urile.

Pe baza recomandarilor stiintifice, organizatiile non-profit pledeaza pentru reducerea consumului de carne in tarile bogate.

”Daca am putea reduce consumul de carne la jumatate, am putea amana data zilei depasirii cu 17 zile”, argumenteaza Laetitia Mailhes.

”Limitarea risipei alimentare ar face posibila amanarea datei cu 13 zile, ceea ce nu este de neglijat”, adauga ea.

In plus, o treime din alimente este irosita la nivel mondial.

Comentarii: