Omenirea este pe cale sa provoace extinctia a peste un milion de specii – Raport ONU

externe

Un nou studiu realizat de ONU preconizeaza ca cel putin un milion de extinctii vor avea loc ca urmare a schimbarilor climatice.

Potrivit unui raport recent al Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea si serviciile ecosistemice (IPBES), un organism al Organizatiei Natiunilor Unite, un milion de specii de animale si plante risca sa dispara – iar problema lor va fi, in cele din urma, problema omenirii.

„Miliarde de oameni din toate regiunile lumii se bazeaza si beneficiaza de utilizarea speciilor salbatice pentru hrana, medicamente, energie, venituri si multe alte scopuri”, subliniaza raportul.

Dr. Marla R. Emery, co-presedinte al IPBES Sustainable Use of Wild Species Assessment si consilier stiintific al Institutului Norvegian pentru Cercetarea Naturii a declarat pentru Salon ca, timp ce schimbarile climatice sunt, fara indoiala, una dintre cele mai mari probleme de mediu provocate de om care contribuie la pierderea periculoasa a vietii salbatice, exista si alte cauze umane care afecteaza lumea naturala. Printre acestea se numara pierderea habitatului pe masura ce oamenii invadeaza spatii rezervate anterior faunei salbatice si introducerea de specii straine invazive.

Emery a prezentat detalii  despre anumite specii amenintate cu disparitia. Toate speciile existente de pangolini si echidne sunt amenintate; primele sunt sacrificate pentru solzii lor (folositi in medicina traditionala chineza) si pentru carnea lor, in timp ce cele din urma au fost vanate pentru blana lor si se confrunta cu pericolul pierderii habitatului. Apoi exista o varietate de specii de rechini, care sunt fie sacrificati pentru aripioare (care sunt consumate), fie ucisi pur si simplu pentru ca au fost capturati accidental.

In lumea plantelor, sunt unii cactusi care sunt pe cale de disparitie din cauza braconajului in sud-vestul Statelor Unite si in Mexic; anumite specii de cycad sunt amenintate pentru ca sunt folosite pentru ornamentatie; si orhideele se confrunta, de asemenea, cu un risc, deoarece sunt folosite „atat in scopuri ornamentale, cat si medicinale”. Cultivarea orhideelor a asigurat o anumita aprovizionare, dar a dus si la cresterea preturilor de piata pentru orhideele salbatice, care sunt considerate de o calitate superioara”.

Dr. Stuart Pimm, profesor de conservare la Nicholas School of the Environment de la Duke University, atrage si el atentia asupra pericolului care pandeste orhideele salbatice.

„Avem niste orhidee noi si spectaculoase si absolut nu vom spune lumii unde anume sa le gaseasca. Daca am face acest lucru, am fi coplesiti de oameni care ar vrea sa mearga si sa colecteze aceste orhidee rare pentru a le avea in zonele lor de orhidee de acasa”, spune Pimm.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: