OMS, avertisment privind „pasapoartele de sanatate”: Nu exista nicio dovada ca nu te posti infecta si a doua oara

externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat sambata ca nu exista in acest moment ”nicio dovada” ca oamenii care s-au recuperat dupa ce au fost bolnavi de Covid-19 nu se vor infecta pentru a doua oara cu coronavirus, scrie The Guardian.

OMS a avertizat impotriva emiterii ”pasapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fara risc” persoanelor care au fost infectate, spunand ca practica ar putea in realitate sa creasca riscul raspandirii.

De asemenea, OMS a avertizat ca acuratetea si fiabilitatea testelor pentru anticorpi la coronavirus nu sunt sigure.

”Testele imprecise de imunodiagnosticare ar putea sa catalogheze in mod fals persoane in doua moduri. Primul este ca ar putea eticheta in mod fals oamenii care au fost infectati drept negativi, iar al doilea este ca oamenii care nu au fost infectati sunt fals etichetati ca pozitivi. Ambele erori au consecinte grave si vor afecta eforturile de control”, a spus agentia ONU.

Chile a spus saptamana trecuta ca va incepe sa emita ”pasapoarte de sanatate” oamenilor considerati ca fiind vindecati de boala, iar acestia vor putea relua munca.

Cu toate acestea, OMS a spus ca ”in acest moment al pandemiei, nu exista dovezi suficiente cu privire la eficienta anticorpilor pentru a garanta acuratetea unui pasaport de imunitate sau al unui ”certificat fara risc”.

Oamenii vor presupune ca sunt imuni la o a doua infectie si ar putea igonara sfaturile autoritatilor de sanatate publica, potrivit OMS.

Comentarii: