Omul de incredere al lui Putin promite statelor din America Latina ca Rusia le va ajuta sa contracareze „amestecul SUA in treburile lor interne”

externe

Nikolai Patrusev, sprijin, Rusia, America Latina, Statele Unite, amestec

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, un aliat de top al presedintelui Vladimir Putin, s-a angajat luni sa ajute tarile din America Latina sa contracareze ceea ce el a descris ca fiind incercarile SUA de a interveni in afacerile lor interne.

El a facut aceste comentarii in Nicaragua, condusa de fostul luptator marxist de gherila Daniel Ortega, dupa ce s-a intalnit cu fostul lider cubanez Raul Castro la Havana.

Agentia rusa de stiri de stat TASS l-a citat pe Patrusev spunand ca tarile din America Latina sunt constiente de incercarile Statelor Unite de a recurge la presiuni economice si politice impotriva celor ale caror politici nu convin Washingtonului.

„America Latina ramane o importanta zona de pace, un fel de insula de stabilitate. Este important pentru noi ca mai multe tari din regiune sa depuna eforturi pentru politici independente”, a declarat Patrusev la Managua, citat de TASS.

„Iar Moscova va continua, in cadrul mijloacelor existente, sa impiedice amestecul in afacerile interne ale tarilor voastre, campaniile de discreditare a autoritatilor lor legitime, de intimidare a populatiei si de destabilizare a economiilor lor”.

Razboiul din Ucraina a declansat cea mai grava criza in relatiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, potrivit diplomatilor rusi si americani.

Dupa ce Occidentul a aplicat ceea ce liderii americani si europeni au prezentat ca fiind cele mai dure sanctiuni impuse vreodata unei economii majore, Rusia s-a indepartat de Europa si de Statele Unite si a intensificat legaturile cu tari din Asia, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina.

In cadrul turneului sau in America Latina, Patrusev va vizita, de asemenea, Bolivia si Venezuela, care, la fel ca Cuba si Nicaragua, sunt conduse de guverne de stanga care au avut relatii glaciale cu Washingtonul.

Patrusev a declarat ca dezvoltarea unor legaturi bune cu statele din America Latina si Caraibe ramane „una dintre prioritatile cheie ale Moscovei”.

In Cuba, Patrusev si Castro au discutat despre cooperarea in domeniul securitatii, potrivit unei declaratii emise de Consiliul de Securitate al Rusiei si citata de agentia de stiri Interfax in cursul zilei de marti.

„Nikolai Patrusev l-a asigurat pe Raul Castro ca Moscova ramane angajata in spiritul parteneriatului strategic dintre cele doua tari”, se arata in comunicat.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: