externe

Omul Moscovei, victorie zdrobitoare si in Serbia. Vucic a obtinut aproximativ 60%. Partidul lui face alianta cu UDMR-ul sarbesc

Presedintele sarb in exercitiu, Aleksandar Vucic, a revendicat duminica o victorie zdrobitoare la prezidentiale, prelungind un deceniu de stapanire asupra tarii din Balcani unde s-a prezentat drept garantul stabilitatii in umbra razboiului din Ucraina, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

„Nu a existat niciun suspans in niciun moment”, a spus el in discursul sau de victorie, felicitandu-se pentru ca a castigat al doilea mandat de cinci ani din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi.

„Sunt bucuros ca un numar mare de oameni au votat si au demonstrat caracterul democratic al societatii sarbe”, a continuat cel care a fost succesiv vicepremier si prim-ministru inainte de a accede la presedintie.

Alegatorii au fost chemati la urne sa desemneze un nou presedinte, cei 250 de deputati, precum si mai multe consilii municipale, printre care cel din Belgrad, capitala.

Aleksandar Vucic a declarat ca formatiunea sa, Partidul Progresist Sarb (SNS, centru-dreapta), a castigat aproape 44% din voturi la alegerile legislative. „Avem cu partidul maghiar mai mult decat suficiente voturi pentru a forma o majoritate”, a adaugat el.

Dominatia coalitiei de guvernamant ar trebui sa fie, totusi, mai putin hegemonica decat in parlamentul in functie.

Invazia Ucrainei de catre Rusia la sfarsitul lunii februarie a schimbat cursul campaniei care ar fi trebuit sa se concentreze pe mediu, coruptie si drepturi in aceasta tara din Balcani candidata la Uniunea Europeana.

Dar Aleksandar Vucic, obisnuit sa navigheze printre influentele rivale ale Estului si Vestului, a luat razboiul in avantajul sau. Intr-o tara care sufera ca si in alte parti de pandemia de coronavirus, el s-a prezentat ca fiind singurul capabil sa conduca nava pe vreme furtunoasa. A facut campanie sub sloganul „Pace. Stabilitate. Vucic”.

„Influenta crizei ucrainene asupra alegerilor a fost enorma”, a comentat presedintele sarb.

Mai multe ONG au raportat incidente si violente, in timp ce opozantii au denuntat incercarile SNS de a intimida alegatorii in sectiile de votare.

Pavle Grbovic, liderul unui partid de opozitie de centru-stanga, a afirmat ca a fost atacat de militanti SNS in timp ce incerca sa filmeze fraude la Belgrad.

Aleksandar Vucic a dezmintit orice neregula.

In urma cu doar cateva luni, opozitia parea sa fi facut progrese in Serbia, tara cu mai putin de sapte milioane de locuitori.

In ianuarie, Aleksandar Vucic a anulat un proiect controversat al unei mine de litiu care a mobilizat zeci de mii de manifestanti, o rasturnare de situatie rar intalnita in deceniul sau la putere.

Sarbii din Kosovo, fosta provincie de sud niciodata recunoscuta de Belgrad, s-au urcat in 40 de autobuze pentru a participa la alegerile din Serbia vecina, Pristina refuzand sa organizeze operatiuni electorale pe teritoriul sau.

Principalul rival al lui Aleksandar Vucic, generalul in retragere Zdravko Ponos, declarase mai devreme ca spera intr-o „schimbare serioasa” in Serbia.

Guvernul a manevrat cu prudenta pentru a gestiona criza din Ucraina condamnand oficial Rusia la ONU, abtinandu-se in acelasi timp de la orice sanctiuni impotriva Moscovei, in contextul in care multi sarbi sustin razboiul declansat de Kremlin.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

43 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

50 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago