Omul rusilor? Orlando Teodorovici ataca achizitia de rachete Patriot: „Miliarde pentru niste fiare, niste fiare!”

politica

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante, a catalogat rachetele patriot achizitionate de Romania drept „niste fiare” si l-a atacat pe Florin Citu pentru ca a platit anticipat doua miliarde de lei pentru achizitia acestora.

Eugen Teodorovici l-a acuzat pe Citu, luni, la audierile din Parlament, ca a majorat astfel in mod intentionat deficitul pe 2019 prin platile facute in ultimile doua luni ale anului trecut.

„Mai mult, rachetele. As fi avut o expresie, dar ma abtin, ca iar o dati cu rusii, cu astea. Domnule, pentru mine conteaza tara asta. Niciuna din aceste tari din afara granitelor nu conteaza, ca e Rusia, ca e America, ca e China, oricine, nu conteaza. Dumneavoastra imi invocati un contract comercial in defavoarea interesului national. Puteati sa discutati, ca iau mocca de la ei, adica ma costa miliarde niste fiare, niste fiare! Adica nu puteam sa platesc in februarie avansul la rachete, adica se supara cineva sau cei care trebuia sa incaseze anumite facilitati”, a spus Teodorovici in Comisia de Buget Finante a Parlamentului.

„Sa spui ca a cumpara rachete Patriot care ne apara, sunt aici in Romania pentru a ne apara intr-o zona geopolitica complicata, sa spui ca sunt fiare… asta arata mult despre cea ce crede fostul ministru despre cum trebuie aparata Romania in fata celor care ne ameninta voalat sau direct. Cu cat le platesti mai repede, cu atat vin mai repede in Romania”, a declarat ulerior Florin Citu pentru Europa Libera.

Fostul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, a fost intrebat de Europa Libera de ce a folosit termenul de fiare la adresa rachetelor Patriot si daca ele sunt in defavoarea interesului national, asa cum a sugerat in timpul audierilor.

„Este o expresie plastica. Ma refeream la faptul ca un contract comercial, indiferent pe ce zona s-ar afla, nu poate sa primeze in fata interesului national. Am sugerat ca o parte din platile facute anul trecut, ma refeream la tehnica militara, puteau sa fie facute in 2020, incepand cu luna februarie. Acel contract incheiat cu Romania nu cred ca are o clauza obligatorie de a se face plata avansului neaparat in 2019. Fapt pentru care deficitul in 2019 a fost in mod artificial crescut. Eu as fi preferat ca acele fiare sa fie construite in Romania si as fi preferat sa dau nu patru miliarde, ci zece miliarde de euro pentru ceea ce se construieste in Romania si foloseste in Romania sau tari aliate NATO. Prefer sa construiesc si sa vand, decat sa import un produs fie si el din zona militara”, a spus pentru Europa Libera Eugen Teodorovici.

Florin Citu l-a acuzat in mai multe randuri pe Teodorovici ca face jocurile Rusiei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: