OMV va plati taxa de solidaritate in Austria, dar nu si in Romania. In perioada octombrie-decembrie 2022, productia de hidrocarburi a OMV a crescut pana la 385.000 barili echivalent petrol pe zi

news

Grupul austriac OMV a anuntat, joi, ca productia sa de hidrocarburi a crescut in trimestru patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, adaugand ca se asteapta ca taxa de solidaritate din Austria sa aiba un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022, a informat actionarul majoritar de la OMV Petrom intr-un comunicat de presa, scrie Agerpres.

In schimb, cu privire la aceeasi contributie de solidaritate decisa la nivelul UE, si transpusa in legislatia din Romania prin OU din 29 decembrie 2022, grupul austriac considera ca „OMV Petrom ar urma sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si rafinarea petrolului”.

La finele anului trecut, Guvernul Romaniei a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie, in urma masurii urmand sa fie incasati intr-un fond special 3,9 miliarde de lei. Potrivit actului normativ, societatile comerciale care desfasoara activitati in sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariile vor plati o contributie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depaseste cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 si 2021. Din suma colectata in acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finantarea investitiilor strategice, precum si a investitiilor in eficienta energetica si in energie din surse regenerabile.

Grupul OMV urmeaza publice rezultatele financiare pentru ultimul trimestru din 2020 in data de 2 februarie.

In perioada octombrie-decembrie 2022, productia de hidrocarburi a OMV a crescut pana la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi in trimestrul al treilea. Marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilitatii afacerilor cu petrol si gaze naturale) a urcat pana la 17,53 dolari pentru un baril de echivalent petrol in T4, de la 14,38 dolari pentru un baril de echivalent petrol in T3 si 1,71 dolari pentru un baril de echivalent petrol in trimestrul patru din 2021.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, iar statul roman, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: