ONG-urile reactioneaza: „Ne-am intors in timp si alegerile se fura iar la urne. Vin vremuri grele. Organizatorii alegerilor nu dau inapoi. Mizeaza pe mass-media traditionala, cumparata, pentru a acoperi scandalul”

analize

Votare in Romania

Ovidiu Voicu, directorul Center Public Innovation, atrage atentia asupra valului fara precedent in istoria recenta de fraude electorale. „Vedem incercari primitive, de anii ’90 de a manipula rezultatul alegerilor: buletine deja stampilate; anularea voturilor unor competitori prin aplicarea, pe sest, a unor stampile in plus; falsificarea – pardon, transcrierea ‘gresita’ – a proceselor verbale”, subliniaza Voicu.

„Ne-am intors in timp si alegerile se fura iar la urne. Vin vremuri grele.

De cateva cicluri electorale, am vazut ca Romania a depasit momentul in care alegerile se furau la urne, in ziua votarii. Eram si noi o democratie consolidata, in care alegerile se furau prin manipulare si dezinformare in campania electorala si prin folosirea resurselor publice intre campanii.

Au fost mereu situatii izolate, mai ales la alegerile locale, mai ales in comune mici, in care unii primari profitau de slabiciunile sistemului. Cateva sute de voturi cumparate cu 50/100 lei bucata sau cateva zeci de ‘flotanti’ adusi strategic in comuna puteau sa faca diferenta.

Nu era insa un furt sistemic, organizat. Momentul de inflexiune a fost cand SIMPV – Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezentei la Vot, adica omul cu tableta – a fost introdus in procedura.

Iata insa ca mai este un element cheie, pe care l-am considerat implicit: existenta unei competitii electorale reale. De bine de rau, intotdeauna am avut doua, trei, uneori chiar patru formatiuni relativ mari, nationale, care se concurau si se pazeau unii pe ceilalti.

Marea comasare a schimbat acest lucru. Acolo unde PSD si PNL nu s-au concurat reciproc, cum e situatia la Bucuresti, nu a avut cine sa pazeasca urnele. Vedem incercari primitive, de anii ’90 de a manipula rezultatul alegerilor: buletine deja stampilate; anularea voturilor unor competitori prin aplicarea, pe sest, a unor stampile in plus; falsificarea – pardon, transcrierea ‘gresita’ – a proceselor verbale.

Sunt semne ca asistam si la sabotarea sistematica a unor competitori mici, chiar si acolo unde PSD si PNL se concureaza reciproc, dar se inteleg sa excluda terti. Exemplul evident e Reper, ai carui alegatori au gasit numeroase exemple de sectii de vot unde ei au votat, dar procesele verbale au consemnat zero voturi pentru acest partid. Ma astept sa fie situatii similare si pentru SOS sau AUR, dar alegatorii acestor partide nu sunt la fel de frustrati de rezultat sau de bine informati unde sa verifice votarea.

Este inspaimantator ca pare sa functioneze. Chiar pusi in fata dovezilor, organizatorii alegerilor nu dau inapoi. Mizeaza pe mass-media traditionala, cumparata, pentru a acoperi scandalul. Ma tem ca, in viitor, cele doua partide vor fi incurajate sa restranga si alte libertati civile. Tot prin metode similare, prefacandu-se ca totul e in regula, si lucrand la limita legalului.

Amintesc si ca, privita dinspre vest, situatia din Romania e buna. Avantul dreptei extreme sau radicale a fost limitat, influenta ruseasca asupra deciziilor de securitate este aproape inexistenta, Romania se aliniaza constant la politicile regionale de securitate comune. Partenerii internationali vor fi foarte putin motivati sa dea atentie unor ‘detalii’, precum libertatile, atat timp cat situatia ramane stabila. Ne asteapta vremuri grele”, a transmis Ovidiu Voicu pe Facebook.

Catalin Drula a solicitat, miercuri dimineata, ca seful AEP, Toni Grebla, sa fie demis din cauza fraudelor electorale din Sectorul 1. „Ce se intampla la sectoarele 1 si 2 este bezna democratiei. Refuzul mafiei PSD-PNL de a renumara voturile, in ciuda tuturor dovezilor clare de frauda, arata ca sunt dispusi sa inchida inclusiv democratia”, a subliniat Drula.

„Cer demiterea imediata a lui Toni Grebla: frauda electorala nu trebuie tolerata!

Toni Grebla, marioneta PSD-PNL la AEP, trebuie sa plece imediat. Sub conducerea sa, vedem cum sunt in plina desfasurare cele mai mari fraude electorale din istoria recenta. Este clar ca Grebla a fost inca de la inceput doar unealta cu care Ciolacu si Ciuca au vrut sa controleze alegerile cu orice pret.

Ce se intampla la sectoarele 1 si 2 este bezna democratiei. Refuzul mafiei PSD-PNL de a renumara voturile, in ciuda tuturor dovezilor clare de frauda, arata ca sunt dispusi sa inchida inclusiv democratia.

Sute de voturi furate, procese verbale falsificate si un sistem electoral in deriva – toate acestea se intampla sub ochii lui Toni Grebla, care trebuie sa isi dea demisia.

PSD-PNL si complicele lor, Toni Grebla, distrug democratia din Romania. Ne vom apara voturile cu toate mijloacele. Nu vom permite ca voturile noastre sa fie manipulate si furate de un sistem corupt construit de Ciolacu si Ciuca. Grebla si cei care l-au pus acolo trebuie sa plateasca pentru aceasta frauda in desfasurare si distrugerea increderii oamenilor in alegeri”, a transmis Drula pe Facebook.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, a declarat miercuri dimineata ca peste 1.000 de buletine de vot, in alb, de la Sectia de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazar, ”s-au evaporat”. ”Marcele… ti-am zis ca nu te pricepi la matematica. Si matematica nu minte”, ii transmite ea liderului PSD Marcel Ciolacu.

”Au mai disparut 1000 voturi. Din pixul PNL PSD. Incepem ziua cu o noua dovada de frauda a celor de la PSD si PNL. Peste 1.000 de buletine de vot, in alb, de la Sectia de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazar, s-au evaporat. Numar de magie marca PSD-PNL! Sa recapitulam situatia de aici, conform procesului-verbal s-a primit un numar total de 2.220 de buletine de vot, din care au fost valabil exprimate 885 de voturi. Un numar de 24 de voturi au fost nule, iar 290 de buletine de vot au fost neintrebuintate si anulate. Unde sunt 1021 de buletine de vot? In ce urna de votare au fost depuse?”, scrie Clotilde Armand pe Facebook.

Ea anunta ca asteapta renumararea voturilor in toate sectiile de votare, adaugand ca ”este ireal pentru o democratie sa poata functiona prin frauda.

Ea are si un PS pentru liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu: ”Marcele… ti-am zis ca nu te pricepi la matematica. Si matematica nu minte”.

Armand a depus o plangere penala impotriva presedintelui AEP Toni Grebla. Contracandidatul sau George Tuta, sustinut de PSD-PNL, sustine ca el este castigatorul alegerilor.

Prezenta la vot la alegerile locale in Sectorul 1 a fost 46,31%.

Grebla recunoaste ca sunt probleme in 25% dintre sectiile de vot din Sectorul 1

„De aseara am spus ca 25% din procesele-verbale contin erori. Nu scapa filtrului, la birourile de sector, sunt verificate cu o aplicatie care nu permite sa se incarce in sistem procese verbale cu erori. Erorile se corecteaza. Una din cauzele care duce la erori e oboseala. Acei oameni au lucrat de duminica dimineata pana noaptea la 4 pana au terminat, in conditiile unui stres care s-a accentuat mai ales la numararea voturilor, cand legislatia noastra permite ca in birou sa se afle candidati, presa, observatori nationali si straini, si in acea inghesuiala, galagie, numai sa completezi aceste tabele nu ai dispozitia necesara. E timpul ca dupa aceste alegeri sa modificam legislatia, nu ii poti cere unui om dupa 25 de ore de stat in stres…”, a declarat Toni Grebla la Digi24.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: