Onoruri uriase pentru Daniel de ziua sa. Presedintele, premierul, presedintii Parlamentului s-au strans sa il felicite la Palatul Cotroceni. Daniel a primit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Colan

politica

Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat, joi, pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, intr-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. La ceremonie au participat si presedintii celor doua camere ale Parlamentului si premierul Florin Citu.

Joi, Patriarhul Daniel implineste 70 de ani.

„Cu prilejul implinirii varstei de 70 de ani, va felicit, Preafericirea Voastra, si am bucuria sa va acord cea mai inalta decoratie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Colan. Va urez ‘La multi ani!’, sanatate, rodnicie in misiunea pastorala si in savarsirea binelui comun.

Sunteti intaiul Patriarh ales de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Ati urmarit in aceasta intreaga perioada ca Biserica Ortodoxa Romana sa aiba locul ei pozitiv si bine conturat in parcursul si implinirea destinului european al poporului roman.

Ne amintim prezenta activa a Bisericii Ortodoxe Romane in cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasa si relatia dintre state si Culte, prilejuita de Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-ati asumat in dezvoltarea dialogului interconfesional si interreligios, in plan national si international. Aceasta dimensiune a actiunii Bisericii Ortodoxe Romane se sprijina pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute in tara noastra. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care il ofera Romania si cadrul nostru legislativ si institutional in ceea ce priveste libertatea religioasa.

Preafericirea Voastra, ati adus o contributie importanta la afirmarea Bisericii Ortodoxe Romane ca important partener de dialog al statului roman pentru consolidarea societatii noastre democratice – o societate a libertatii de constiinta, deschisa dialogului si imbratisand valorile comune ale solidaritatii, caritatii si iubirii aproapelui.

Vreau sa va felicit pentru exemplul de echilibru si intelepciune pe care il oferiti in domeniul extrem de sensibil al relatiei dintre Culte, precum si dintre acestea si autoritatile Statului, si sa va urez ca si pe viitor Biserica Ortodoxa Romana sa se manifeste in apararea si promovarea acestui model de relatii!

In acelasi timp, inalta decoratie care va este conferita astazi vine sa recunoasca meritul Bisericii Ortodoxe Romane in procesul istoric de formare a constiintei nationale, prin actiunea si jertfa celor care au pastorit deopotriva limba, dar si credinta poporului roman: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Stefan, Andrei Saguna.

Preafericirea Voastra, sunteti puternic implicat in pastrarea tezaurului lasat mostenire de personalitatile spiritualitatii romanesti. In zilele noastre, una dintre provocarile cele mai complexe, careia ii raspundeti cu succes, este pastrarea identitatii spirituale si a coeziunii in comunitatile romanesti din diaspora.

Biserica Ortodoxa Romana si-a dezvoltat cai mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar si umanitar al credintei pana in cele mai indepartate comunitati romanesti.

Preafericirea Voastra,

Imi doresc ca parteneriatul dintre Culte si institutiile Statului, dintre Biserica Ortodoxa Romana si autoritatile publice sa continue si sa se dezvolte pe fundamentul aspiratiilor si al valorilor pe care le impartasim: libertatea religioasa, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea traditiilor si pretuirea reciproca, pentru o civilizatie a pacii. Aceste valori au creat si consolidat Romania moderna.

Am convingerea ca veti implini, in continuare, proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Romane, ca veti sustine legatura romanilor de pretutindeni cu patria lor si veti inspira tinerele generatii sub deviza inaltei distinctii care va este conferita, In fide salus, pentru implinirea binelui comun!

Intru multi si fericiti ani, Parinte Patriarh Daniel!”, i-a spus Iohannis lui Daniel.

Patriarhia Romana a anuntat la inceputul saptamanii ca joi, la Altarul de vara al Catedralei Patriarhale, va fi savarsita o slujba de Te Deum „ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane, a Patriarhului Daniel si asupra ierarhilor, clericilor, monahilor si credinciosilor mireni”.

La finalul acestei slujbe se va prezenta Actul aniversar al Sfantului Sinod al BOR la implinirea varstei de 70 de ani de catre Patriarhul Daniel. Dupa aceste momente liturgice, in Sala Aula Magna din Palatul Patriarhiei, se va desfasura un moment aniversar, in cadrul caruia vor fi prezentate mesajele din partea autoritatilor de stat, precum si din partea altor institutii publice. In incheiere, vor fi prezentate un volum si un film.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: