ONU: Atrocitatile comise de Statul Islamic in Irak ar putea fi considerate genocid

externe

Atacurile comise de extremistii din gruparea Statul Islamic (SI) asupra unor comunitati etnice si religioase din Irak ar putea reprezenta un genocid, a anuntat luni ONU, la Geneva, transmite DPA.

Militiile extremiste au avut constant ca tinte comunitatile kurda, yazidita, turkmena si altele, ”in ceea ce pare a fi o politica deliberata avand ca scop distrugerea, suprimarea sau expulzarea acestor comunitati in mod permanent din zonele aflate sub controlul lor” (militiilor — n.r.), se arata intr-un raport al Misiunii ONU la Bagdad si al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

Potrivit documentului citat, ”multe incalcari si abuzuri comise de SI ar putea fi considerate drept crime de razboi, crime impotriva umanitatii si posibil genocid”.

La sfarsitul saptamanii trecute, jihadistii din SI au executat 150 de civili in vestul Irakului, unde au loc confruntari pentru controlul asupra orasului Al-Baghdadi, langa care se afla o baza aeriana a SUA.

Seful Consiliului Local din Al-Baghdadi, Malallah al-Oubeidi, a afirmat ca victimele au fost in cea mai mare parte membri ai tribului Abu Oubeid, care lupta alaturi de trupele guvernamentale irakiene impotriva gruparii Statul Islamic. Orasul Al-Baghdadi, situat la 5 kilometri de baza aeriana Ain al-Assad unde militari americani ii pregatesc pe soldatii irakieni, se afla de peste o saptamana sub asediul fortelor SI.

Sustinute de luptatori kurzi si de forte aeriene americane, trupele guvernamentale irakiene au lansat in ultimele luni mai multe contraatacuri impotriva militantilor SI.

Cel putin 11.600 civili au fost ucisi si 21.800 raniti in Irak in cursul anului trecut, adauga DPA.

Sursa: Agerpres

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: