ONU, decizie revoltatoare. De teama sa nu jigneasca Rusia, interzice angajatilor sa foloseasca cuvintele „razboi” sau „invazie”: „Avem responsabilitatea de a fi impartiali”

externe

Organizatia Natiunilor Unite a interzis personalului sau sa se refere la situatia din Ucraina ca fiind un „razboi” sau o „invazie” pentru a menaja „sensibilitatile politice”, anunta Irish Times.

In schimb, personalul ONU a fost instruit sa foloseasca termenii „conflict” sau „ofensiva militara” pentru a descrie invazia Rusiei in tara vecina, care a ucis sute de civili si a fortat doua milioane de persoane sa paraseasca tara.

Intr-un e-mail adresat luni personalului, departamentul de comunicare al ONU a instruit angajatii sa nu descrie situatia ca fiind un razboi si sa nu adauge steagul ucrainean pe conturile personale sau oficiale de socializare sau pe site-urile web.

„Cateva exemple specifice de limbaj care trebuie folosit/nefolosit in acest moment”, se arata in e-mailul care a fost consultat de Irish Times: „[Folositi] ‘conflict’ sau ‘ofensiva militara’ si NU ‘razboi’ sau ‘invazie’ atunci cand va referiti la situatia din Ucraina”.

De asemenea, a interzis personalului sa adauge steagul ucrainean pe profilele de socializare sau pe site-urile web, un lucru care a devenit o expresie obisnuita de solidaritate cu Ucraina de cand a fost invadata pe 24 februarie.

„NU adaugati steagul ucrainean pe conturile personale sau oficiale de social media sau pe site-urile web”, se arata in e-mail.

Politica de comunicare a fost explicata in e-mail ca o modalitate de a evita „riscul reputational”.

„Acesta este un memento important care ne reaminteste ca noi, in calitate de functionari publici internationali, avem responsabilitatea de a fi impartiali”, se arata in e-mail. „Exista o posibilitate serioasa de risc reputational care a fost semnalata recent de inalti functionari”.

Politica lingvistica a alimentat ingrijorarea ca organizatia merge prea departe pentru a evita sa jigneasca Rusia, un stat membru puternic care detine unul dintre cele cinci locuri permanente in Consiliul de Securitate al ONU.

Oficialii rusi nu folosesc cuvantul „invazie”. Termenul pe care Kremlinul prefera sa il foloseasca este „operatiune militara speciala”, iar regimul lui Vladimir Putin a depus eforturi pentru a impune acest limbaj pe plan intern.

La doua zile dupa ce Rusia si-a lansat ofensiva, autoritatea de reglementare in domeniul mass-media Roskomnadzor a ordonat agentiilor de presa locale sa elimine relatarile care folosesc cuvintele „asalt”, „invazie” sau „declaratie de razboi”, altfel risca sa fie amendate sau blocate.

Aceasta masura a fost urmata de o noua lege care impune pedepse cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru oricine raspandeste stiri considerate „false”. A urmat arestarea a mii de persoane care au protestat impotriva razboiului,  inchiderea a doua televiziuni locale independente si de blocarea site-urilor web ale presei internationale, inclusiv BBC si Deutsche Welle.

Uniunea Sovietica a fost membru fondator al Organizatiei Natiunilor Unite atunci cand aceasta a fost infiintata cu scopul de a preveni viitoarele razboaie in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar Federatia Rusa a mostenit locul sau si calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) atunci cand blocul s-a dizolvat in 1991.

ONU nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii.

O jurnalista de la Kiev a reactionat astfel, extrem de revoltata”

Mai mult despre: ,

Comentarii: