„ONU este INUTILA. Am putea crea o alta organizatie impreuna cu CHINA”. Amenintarile unui presedinte de stat

externe

Presedintele statului Filipine, Rodrigo Duterte, a amenintat ca isi va retrage tara din ONU, dupa ce aceasta organizatie, pe care el a calificat-o drept ‘inutila’, a criticat metodele dure folosite de guvernul de la Manila pentru combaterea criminalitatii si a traficului cu droguri si care au condus la moartea a circa o mie de persoane, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Rodrigo Duterte a castigat detasat alegerile prezidentiale din luna mai, in campania electorala el promitand ca in sase luni va elimina criminalitatea si traficul cu stupefiante, doua fenomene extinse in Filipine.

Odata ce a ajuns presedinte el a dat politistilor dreptul sa foloseasca armamentul pentru a ucide suspecti, astfel ca aproximativ o mie de traficanti de droguri si alti infractori au fost ucisi in ultimele luni de fortele de ordine si de civili.

Prin urmare, raportorul ONU pentru drepturile omului, Agnes Callamard, l-a acuzat joi pe presedintele Rodrigo Duterte ca ‘incita la violenta si crima’.

In replica, dupa ce a formulat o afirmatie injurioasa la adresa organizatiei mondiale, presedintele filipinez a amenintat duminica la o conferinta de presa ca ar putea decide parasirea acestei organizatii ‘inutile’. Mai mult decat atat, el a vorbit despre posibilitatea de a crea o structura concurenta, la care sa invite numeroase state, inclusiv China si tari africane.

In luna iunie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a criticat pe Duterte pentru o alta promisiune din campania electorala, cea privind uciderea a 100.000 de criminali.

Si atunci liderul de la Manila a raspuns cu o injuratura la adresa ONU, el estimand totodata ca aceasta organizatie ar trebui ‘sa taca’, intrucat ea nu este capabila sa rezolve probleme precum conflictele din Orientul Mijlociu sau foametea din Africa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: