externe

ONU incearca sa salveze acordul privind transportul de cereale de la Marea Neagra cu ajutorul unei propuneri propunere „reciproc avantajoase”

ONU a propus ca Moscova, Kievul si Ankara sa inceapa lucrarile pregatitoare pentru tranzitul amoniacului rusesc prin Ucraina, incercand sa salveze acordul care permite exporturi sigure de cereale de la Marea Neagra, a declarat miercuri o sursa apropiata discutiilor citata de Reuters.

Pe masura ce incep lucrarile pregatitoare, ONU doreste sa aiba loc discutii paralele privind extinderea acordului privind Marea Neagra, convenit in iulie anul trecut, pentru a include mai multe porturi ucrainene si alte marfuri, a spus sursa, care a vorbit cu Reuters sub conditia anonimatului.

Rusia a acceptat luna aceasta o prelungire cu doua luni a acordului, dar a spus ca initiativa va inceta daca nu va fi pusa in aplicare o intelegere care vizeaza depasirea obstacolelor din calea exporturilor rusesti de cereale si ingrasaminte.

Ucraina si Turcia au fost de acord cu noua propunere, menita sa imbunatateasca operatiunile in coridorul de export de cereale din Marea Neagra, dar Rusia nu a raspuns inca, a spus sursa.

Intrebat despre raportul Reuters, purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, a spus ca discutiile continua. „Dupa cum va amintiti, secretarul general a prezentat partilor cateva idei pentru a imbunatati activitatea Centrului Comun de Coordonare, pentru a lucra si pe problema exportului de amoniac, care face parte din acordul care a fost semnat. Conversatiile continua. Dar asta este tot ce pot spune acum”, a spus Dujarric.

ONU si Turcia au intermediat initiativa privind transportul de cereale intre Moscova si Kiev in iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea crizei alimentare globale agravate de invazia Ucrainei de catre Rusia, un important exportator mondial de cereale.

ONU a inaintat „un apel oficial liderilor Ucrainei, Turciei si Rusiei cu o propunere pentru un algoritm specific reciproc avantajos pentru a imbunatati radical” activitatea coridorului cerealelor, a declarat sursa pentru Reuters.

„Ucraina si Turcia si-au confirmat disponibilitatea de a lucra la algoritmul propus de secretarul general. In acelasi timp, din 30 mai, Rusia nu si-a dat acordul, in ciuda prezentei unor pozitii favorabile in algoritm”.

Oficialii ucraineni au spus ca, de la jumatatea lunii aprilie, Rusia a „restrictionat in mod nerezonabil” munca in acordul cu cereale la Marea Neagra.

Rusia a negat acest lucru si a indemnat toate partile sa deblocheze tranzitul amoniacului prin portul ucrainean Pivdennyi, aflat langa Odesa.

Autoritatile ucrainene au spus ca lucratorii ar avea nevoie de aproximativ 30 de zile pentru a pregati conducta si de a pompa din nou amoniac.

Ministrul adjunct ucrainean al renovarii a declarat marti ca Kievul cauta garantii de la Moscova si ONU ca acordul cu cereale va functiona normal daca Ucraina permite Rusiei sa exporte amoniac prin conducta.

O sursa guvernamentala de rang inalt a declarat pentru Reuters, luna aceasta, ca Kievul va lua in considerare posibilitatea de a permite amoniacului rusesc sa-i tranziteze teritoriul pentru export, cu conditia ca acordul cu cereale la Marea Neagra sa fie extins pentru a include mai multe porturi ucrainene si o gama mai larga de marfuri.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

5 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

6 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

6 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

6 ore ago