externe

ONU: Nu exista un consens privind statutul de membru cu drepturi depline pentru Palestina

Un comitet al Consiliului de Securitate al ONU nu a reusit sa ajunga la un acord asupra unui raspuns comun la noua candidatura a statului Palestina pentru a deveni membru cu drepturi depline al Organizatiei Natiunilor Unite, relateaza Deutsche Welle.

Ambasadorul Maltei la ONU, Vanessa Frazier, care prezideaza in prezent comitetul, a declarat joi, dupa o reuniune la New York, ca doua treimi dintre membri au fost in favoarea cererii, in timp ce cinci s-au opus.

Se considera putin probabil ca acest comitet sa recomande apoi Consiliului de Securitate sa voteze asupra cererii. Cu toate acestea, o rezolutie in acest sens ar putea fi introdusa in orice moment de catre orice stat membru al Consiliului de Securitate.

Palestinienii, care au statut de observator in cadrul organismului mondial din 2012, fac lobby de ani de zile pentru a obtine statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce ar echivala cu recunoasterea statutului de stat palestinian.

Algeria, care reprezinta natiunile arabe in Consiliu, intentioneaza sa introduca o rezolutie saptamana viitoare, potrivit unor surse diplomatice. Cu toate acestea, o astfel de rezolutie ar esua cel mai probabil, deoarece Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului in Consiliul de Securitate, ar avea drept de veto.

Pentru a reusi, cel putin noua dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ar trebui sa voteze in favoarea rezolutiei, fara ca niciunul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului, China, Franta, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite, sa voteze impotriva.

Daca va avea succes, rezolutia va fi supusa votului Adunarii Generale a ONU. Ar fi necesara o majoritate de doua treimi pentru a fi adoptata.

Israelul a fost un oponent consecvent si vehement al admiterii Palestinei. In plus, Statele Unite si altii au cerut anterior ca palestinienii sa faca pace cu Israelul inainte de a primi statutul de membru al ONU.

In noiembrie 2011, cererea de aderare deplina la ONU a esuat in Consiliul de Securitate. Un an mai tarziu, Adunarea Generala, unde nicio tara nu are drept de veto, a acordat palestinienilor statutul de observator, in ciuda opozitiei Washingtonului.

Saptamana trecuta, ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, i-a scris secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cerand ca solicitarea din 2011 sa fie prezentata din nou Consiliului de Securitate al ONU in aprilie.

La inceputul acestei saptamani, Consiliul de Securitate a trimis cererea catre un comitet de examinare. Masura oficiala de reexaminare a cererii din 2011 a fost considerata o mica victorie pentru palestinieni.

Palestina a fost recunoscuta ca stat independent de 139 dintre cele 193 de state membre ale ONU.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

7 minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

21 de minute ago

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

37 de minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

51 de minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

O oră ago