Operatiune curajoasa, Muntenegru a arestat 36 de rusi pentru spionaj. Sase dintre cei arestati sunt diplomati

externe

Treizeci si opt de persoane, in principal rezidenti rusi, au fost arestate in Muntenegru sub suspiciunea de spionaj, a dezvaluit joi cotidianul local Pobjeda, citand surse neidentificate, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

Anterior in cursul zilei, premierul Dritan Abazovic a declarat intr-o transmisiune live a sedintei de guvern ca este in desfasurare o ‘operatiune internationala’, cu asistenta unor parteneri externi, la care participa procuratura de stat muntenegreana, pentru apararea intereselor tarii, dar nu a oferit detalii.

Muntenegru, tara membra a NATO si candidata la aderarea la Uniunea Europeana, s-a alaturat sanctiunilor internationale impotriva Rusiei in urma invaziei acesteia in Ucraina. In trecut, Podgorica a expulzat diplomati rusi.

Potrivit publicatiei Pobjeda, ofiteri operativi ai Agentiei pentru Securitate Nationala din Muntenegru (ANB) si ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au retinut sase diplomati rusi, 30 de cetateni rusi cu permis de sedere temporara si doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj.

Agentia de presa de stat rusa TASS a transmis anterior, citand portalul muntenegrean Vijesti, ca joi au fost arestati la Podgorica cativa cetateni muntenegreni sub suspiciunea ca ar fi lucrat pentru serviciile de informatii rusesti. Unul dintre acestia, conform aceleiasi surse, ar fi un angajat al administratiei de stat care in decurs de mai bine de zece ani ‘a actionat in beneficiul spionajului rusesc’.

Potrivit TASS, Procuratura Speciala de Stat muntenegreana ar fi negat informatiile despre arestari, confirmand doar efectuarea unor perchezitii la cei suspecti. Politia ar efectua doar perchezitii in apartamentele unui numar de cetateni ‘suspectati de crearea unei organizatii criminale si de spionaj’.

Ambasada Rusiei din Podgorica nu a raspuns deocamdata la o solicitare din partea Reuters pentru a face un comentariu cu privire la aceste retineri. Nici responsabili ANB si SDT nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.

In 2016, Muntenegru a acuzat agenti rusi de implicare intr-un complot pentru a aduce opozitia prorusa la putere prin asasinarea premierului de la acea vreme Milo Djukanovic si zadarnirea integrarii fostei republici iugoslave in NATO.

Moscova a respins in mod repetat aceste acuzatii, calificandu-le drept absurde. Muntenegru s-a alaturat Aliantei Nord-Atlantice in 2017.

Mai mult despre:

Comentarii: