Operatiunea Desert Light: Europol a desfiintat „supercartelul” cocainei din Europa

externe

Un „supercartel” care controla aproximativ o treime din aprovizionarea cu cocaina a Europei a fost desfiintat in cadrul unei operatiuni la care au cooperat autoritati din cinci tari, a anuntat Agentia Europol, citata de BBC.

In cadrul operatiunii „Desert Light”, au fost arestate 49 de persoane in sase tari europene si au fost confiscate peste 30 de tone de droguri in doi ani. Printre persoanele arestate se afla un cetatean britanic, care este suspectat ca ar fi condus cartelul.

La operatiunea „Desert Light” au colaborat autoritatile din Spania, Franta, Belgia, Tarile de Jos, Emiratele Arabe Unite (EAU) si SUA.

Printre arestati se numara sase „tinte importante”, cele mai cautate de politia internationala.

Cocaina importata din America de Sud prin Olanda a fost punctul central al anchetei, iar majoritatea arestarilor au fost efectuate acolo in 2021. Celelalte arestari au avut loc in perioada 8-19 noiembrie, in raiduri coordonate in celelalte sase tari, a spus Europol.

Un videoclip postat pe pagina de YouTube a agentiei a aratat echipe mixte de anchetatori si caini perchezitionand case in garajele carora se aflau multe masini de lux, desi nu este clar daca, in timpul arestarilor, au fost confiscate bunuri.

Britanicul suspectat de conducerea „supercartelului” a fugit in Dubai dupa ce a reusit sa evite sa fie prins in Spania, a declarat Guardia Civil intr-un comunicat. Se presupune ca a continuat sa conduca cartelul din Emiratele Arabe Unite.

O sursa anonima din cadrul Europol a declarat pentru agentia de presa AFP ca un alt suspect olandez, cu presupuse legaturi cu Ridouan Taghi, personaj important din lumea drogurilor, a fost de asemenea retinut.

Procurorii olandezi au declarat ca vor cere extradarea suspectilor din Emiratele Arabe Unite, care se confrunta acum cu acuzatii de trafic de droguri pe scara larga si spalare de bani.

Analistii spun ca datele din ultimul deceniu sugereaza ca accesul la cocaina in Europa creste anual. Infractiunile legate de consumul sau detinerea de cocaina sunt, de asemenea, in crestere, doar in ultimul an estimandu-se ca aproximativ 3,5 milioane de adulti consuma acest drog.

La inceputul acestei luni, politia din Spania a efectuat o serie de raiduri care au dus la descoperirea celui mai mare transport de canabis gasit vreodata, echivalent cu aproximativ 1,1 milioane de plante.

Un expert in politica privind drogurile a declarat ca operatiunea Desert Light „este putin probabil sa aiba un impact semnificativ asupra pietei cocainei din Europa”.

Niamh Eastwood, director executiv al organizatiei Release, care sprijina dezincriminarea si reglementarea consumului de droguri, a declarat ca este o „piata rezistenta”.

Potrivit acesteia, operatiunea internationala din 2020 care a distrus EncroChat, o retea mobila si producator de smartphone-uri modificate utilizate de grupurile criminale organizate, a dus la confiscarea a 20 de tone de droguri in Marea Britanie.

„La acea vreme, aceasta a fost descrisa ca fiind `cea mai mare operatiune din Marea Britanie privind crima organizata grava`. Cu toate acestea, cocaina si alte droguri au continuat sa fie usor de gasit in toata tara”, a declarat Eastwood pentru BBC.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: