„Opinii de Ev Mediu”. Ciolacu, pus la punct de un reputat critic de arta. Adevaratul mesaj transmis de aceasta statuie

news

Curatorul expozitiei de statui din Primaria Sectorului 1, criticul de arta Calin Stegerean, are o reactie foarte dura la atacurile politicianiste ale lui Marcel Ciolacu si ale altor lideri PSD. „Sunt folosite aceleasi instrumente de manipulare a opiniei publice in care nuditatea este considerata ca fiind un semn al indecentei, al unor moravuri de un anume tip si autorii lor sunt blamati”, acuza Stegerean.

„Daca tot vrem sa fim in Uniunea Europeana si sa adoptam niste standarde la acest nivel, vreau sa va spun doar ca primaria Parisului este locul unei importante galerii de arta, unde lumea sta la coada, face zeci de metri de coada ca sa vada expozitiile care se organizeaza in sediul primariei de pe Rue de Rivoli. In acelasi fel ne-am gandit si noi, ca primaria, ca spatiu public, ar putea deveni un loc de manifestare al artei si un loc care sa adreseze catre public o problematica a contemporaneitatii. In acest sens, e realizata, organizata si expozitia noastra. E o expozitie care se refera la problematica omului contemporan, a relatiei dintre om si natura si a tot ceea ce poate fi mai semnificativ din framantarile omului contemporan”, a declarat Stegerean pentru RFI.

Intrebat despre atacurile legate de „nuditate” si „dracoaice goale”, criticul de arta a reactionat cu duritate.

„Sunt niste opinii de ev mediu aici. Tinem bine minte din lectiile de istorie si de istorie a artei ca foarte multe opere de arta realizate in timpul Renasterii si ulterior au fost socotite indecente, au fost blamate, au fost repictate ca sa se ascunda goliciunea. Credeam ca acest tip de atitudine si practici sunt deja istorie. Si constatam ca sunt folosite aceleasi instrumente de manipulare a opiniei publice in care nuditatea este considerata ca fiind un semn al indecentei, al unor moravuri de un anume tip si autorii lor sunt blamati. In momentul de fata, ati vazut ca in articolele care au aparut nu se vorbeste de calitatea artistica, ci mai degraba de faptul ca primaria consimtit sa gazduiasca aceste opere care ar fi neconforme cu morala societatii. Dimpotriva, aceste lucrari apara un anumit tip de morala. O sa vedeti in expozitii ca fiecare lucrare este insotita de o eticheta explicativa. Mai degraba, ele atrag atentia asupra unor lucruri care caracterizeaza societatea noastra si pentru care opinia publica trebuie sensibilizata”, a explicat Stegerean.

Intrebat daca ar trebui eliminati din muzee David al lui Michelangelo sau „sa o acoperim pe Venus din Milo”, Stegerean a raspuns: „Faptul ca stirea postata de avocatul fostului primar Tudorache a devenit astazi cap de afis mi se pare supralicitat. Nu merita sa ajunga unde a ajuns pentru ca, in primul rand, este o exprimare abjecta si nesemnificativa. Totusi, traim intr-o tara care are o serie de muzee importante, comparabile cu ceea ce exista in occident. Nu cred ca trebuie sa facem un caz din acest lucru. Mai degraba ii invit sa viziteze aceasta expozitie si sa se convinga singuri ca sunt lucrari valoroase, care citite corect sunt absolut extraordinare”.

Hari Bucur Marcu a oferit si o posibila interpretare a masejului pe care doreste sa il transmita tanarul care s sculptat „dracoaica goala”.

„Unul dintre acesti artisti este Radu Tudor Panait (Panait Radu Tudor), nascut in 1985. Domnia sa a ales sa contribuie cu o sculptura intitulata ‘Cheap thrills’, care ne ofera imaginea unui rinocer cu corp de zeita, care are ambele cornuri de pe nas taiate, pe unul dintre ele tinandu-l in mana stanga. Este evident vorba despre o zeita decazuta din cer, imbelciugata de om si plina de gauri de mitraliera.

‘Cheap thrills’ este o expresie idiomatica in limba engleza si inseamna o emotie modesta, produsa de ceva sau de cineva insignifiant. Fiind tanar si in viata, sculptorul Panait are posibilitatea sa marturiseasca de ce a ales tocmai acest titlu, dar eu nu sunt curios. Prefer sa speculez ca omul este un pasionat de muzica zilelor noastre, unde o piesa des difuzata la noi este cea a australiancei Sia, cu acelasi titlu, interpretata impreuna cu rapper-ul Sean Paul, luata de pe albumul This Is Acting, din 2016.

Asta desi mie, care sunt din generatia parintilor artistului, Cheap Thrills imi evoca ultimul album inregistrat de Janis Joplin ca solista vocala a trupei Big Brother and the Holding Company, din 1968. Este vorba despre albumul Cheap Thrills, care contine faimoasele si rascolitoarele piese Summertime si Piece of My Hart.

In tot cazul, ideea de a da un titlu evocator de muzica unei lucrari de arta vizuala este o idee clasica, conventionala si profunda, in acelasi timp. Nici nu conteaza ca pentru un privitor titlul evoca o melodie, iar pentru altul alta melodie. Sau alte melodii.

Modul in care curatorul expozitiei de la Primaria Sectorului 1 a ales sa amplaseze lucrarea domnului Panait, cu perspectiva scarii monumentale in spate, este de bun augur, deoarece adauga la mesajul explicit, grav si puternic al operei de arta.

Se realizeaza astfel un contrast intre stilul ales deliberat pentru realizarea sculpturii, care evoca Africa prin forma, material, culoare, finisaj si detalii, toate astea pe langa motivul principal, cel al rinocerului-zeita, ajunsa la mila fiintei umane. Dincolo de obiectul acesta artistic, cu vocatie totemica, se deschide o arhitectura interioara europeana, de secolul 20.

Nu am vazut expozitia si nici nu cred ca am sa o vad. Nu ii cunosc pe artisti si nici nu cred ca ne vom cunoaste vreodata, ceea ce nu e grav. Dar pot sa marturisesc aici ca ce am vazut in fotografii mi-a fost suficient pentru a ma lasa cuprins de emotia artistica a privitorului avizat.

‘Cheap Thrills’ din holul mare al Primariei Sectorului 1 este o opera de arta ce a fost finalizata inainte sa apara cele mai recente vesti despre ultimele doua exemplare de pe aceasta planeta Pamant, de rinocer alb, amandoua fiind femele, din conservatia naturala Ol-Pejeta, din Nanyuki, Kenya. Stirea este ca ele sunt pazite de garzi numeroase si inarmate, 24 de ore din 24, pentru a nu cadea victime ale braconierilor, asa cum s-a intamplat cu toate celelalte exemplare de rinocer alb. Si cum ne transmite artistic mesajul Radu Tudor Panait, propunandu-ne prin titlu doar o furnicatura lejera, pe sira spinarii, produsa de un fapt minor: un rinocer a fost ciuruit, pentru a i se taia cornul…”, a scris Hari Bucur Marcu pe Facebook.

Cum ar fi sa marchezi in Romania ziua de nastere a celui mai renumit roman din toate timpurile, Constantin Brancusi,…

Posted by Hari Bucur-Marcu on Thursday, 18 February 2021

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: