Opozitia italiana ii cere premierului Meloni sa interzica grupurile neofasciste dupa ce multimile au fost filmate executand salutul nazist la Roma

externe

Liderii opozitiei italiene au cerut guvernului de dreapta al Giorgiei Meloni sa interzica grupurile neofasciste dupa ce in mediul online a aparut un videoclip in care sute de barbati care executa salutul nazist in timpul unui eveniment de la Roma, potrivit The Guardian.

Multimea s-a adunat in fata fostului sediu al Miscarii Sociale Italiene (MSI), un partid neofascist fondat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care s-a transformat in cele din urma in partidul Fratii Italiei al lui Meloni.

Intalnirea anuala, de pe Via Acca Larentia, in estul orasului, duminica, comemoreaza cea de-a 46-a aniversare de la uciderea a trei militanti din aripa de tineret a partidului, acum disparut.

In videoclipul care a fost distribuit pe scara larga online, barbatii stau in rand salutand cu bratele intepenite si strigand „prezent” de trei ori. Un militant striga apoi „Pentru toti camarazii cazuti!”, un strigat tipic al neofascistilor.

„Roma, 7 ianuarie 2024. Pare 1924. Ceea ce s-a intamplat este inacceptabil. Grupurile neofasciste trebuie desfiintate, asa cum prevede constitutia”, a scris Elly Schlein, liderul Partidului Democrat de centru-stanga, pe retelele de socializare.

„Este o rusine inacceptabila intr-o democratie europeana”, a spus si Carlo Calenda, liderul partidului centrist Azione.

Miscarea Cinci Stele a declarat ca va inainta procurorilor o plangere pentru „apologia fascismului”.

Regimul fascist al lui Benito Mussolini a preluat puterea dupa „Marsul asupra Romei” din octombrie 1922, iar in aprilie 1924 a obtinut o victorie rasunatoare la alegerile generale inainte de a interzice sistemul multipartid al Italiei.

Reorganizarea partidului fascist al lui Mussolini a fost interzisa de constitutia postbelica a Italiei, care a scos in afara legii si demonstratiile de ideologie si propaganda fasciste.

Cu toate acestea, grupurile neofasciste precum MSI, fondata de Giorgio Almirante, un ministru din guvernul lui Mussolini, au reusit sa ocoleasca interdictia utilizand un alt nume si pretinzand ca sunt noi forte politice. Descendentul politic al MSI, Fratii Italiei, a fost fondat de Meloni, care a ajuns la putere in octombrie 2022.

In timpul campaniei sale electorale, Meloni a incercat sa-si distanteze partidul de originile sale neofasciste, spunand ca a trimis „fascismul in istorie” cu zeci de ani in urma.

Luni, Fabio Rampelli, un politician din partidul Fratilor Italiei si vicepresedinte al Camerei inferioare, a declarat ca partidul este „la ani lumina distanta” de neofascism.

El a spus ca, desi Fratii Italiei nu au renuntat la „memoria celor trei baieti ucisi in mod barbar in urma cu 46 de ani”, „nu participa la acest tip de demonstratie”. „Nu este stilul nostru, nu este filosofia noastra”, a adaugat Rampelli.

Ministrul de externe, Antonio Tajani, care conduce partidul aliat Forza Italia, a spus ca orice sarbatoare a dictaturii ar trebui condamnata.

Comemorarea anuala a crimelor din Acca Larentia este permisa de autoritatile locale si regionale.

Doi dintre membrii aripii de tineret a MSI au fost ucisi de presupusi militanti de stanga la 7 ianuarie 1978. Al treilea a fost impuscat mortal mai tarziu in aceeasi zi de un ofiter de politie, dupa ce a izbucnit o revolta. Toti erau adolescenti. Nimeni nu a fost condamnat pentru crimele lor.

„Lucru uimitor este ca aceasta demonstratie deschisa a fascismului este permisa in Italia, in timp ce in Germania si in alte tari toata lumea ar fi fost arestata”, a declarat Paolo Berizzi, jurnalist de La Repubblica, care a scris pe larg despre extrema dreapta din Italia.

Un eveniment similar are loc la Milano in fiecare aprilie pentru a comemora un militant neofascist ucis acolo.

„Ele au loc in fiecare an, cu salutari si alte ritualuri fasciste, indiferent de ce guvern este la putere Chiar si atunci cand este un guvern de stanga. Aceasta este o rusine de stat”, a spus Berizzi.

Berizzi a spus ca numarul participantilor la astfel de evenimente a fluctuat in fiecare an. „Dar cu reprezentantii autoritari ai guvernului lui Meloni care au dezlantuit nostalgia fascista de mai multe ori, acest lucru a dus probabil la un numar mai mare de participanti [la Roma] in acest an”.

Meloni isi prezinta partidul drept un campion al pastrarii patriotismului si a sustinut ca nu exista „fascisti nostalgici, rasisti sau antisemiti in ADN-ul Fratilor Italiei”.

Cu toate acestea, dupa formarea guvernului ei, Ignazio La Russa, unul dintre cofondatorii partidului Fratii Italiei si colectionar de relicve fasciste, a fost ales presedintele camerei superioare a parlamentului. Tatal lui La Russa a fost secretar al partidului fascist al lui Mussolini.

Politicianul Galeazzo Bignami, din acelasi partid, care a fost fotografiat candva purtand o banderola cu svastica nazista, este secretar de stat in guvernul lui Meloni.

Partidul a refuzat apelurile de a renunta la flacara tricolora a MSI aflata pe logo-ul sau oficial.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: