Opozitia sarba avertizeaza asupra unei „dictaturi”. Parlamentul European cere investigarea alegerilor

externe

alexandar vucic, presedinte, serbia

Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie ferma cu privire la Serbia, solicitand o investigatie asupra alegerilor din decembrie si amenintand cu oprirea finantarii UE daca Serbia nu implementeaza reformele cheie, relateaza Politico.

Parlamentul a cerut o ancheta internationala independenta privind „neregulile din alegerile parlamentare, provinciale si municipale”, se arata in rezolutie. Masura a fost adoptata cu 461 de voturi pentru si 52 de voturi impotriva.

„Cred ca am reusit in sfarsit sa explicam ca aceasta este o batalie decisiva”, a declarat Marinika Tepic, din partea partidului Serbia impotriva violentei, care s-a deplasat la Strasbourg pentru a se adresa deputatilor europeni inainte de vot, impreuna cu alti membri ai opozitiei sarbe.

„Daca nu se schimba ceva acum, vom aluneca spre o dictatura”, a declarat Tepic pentru Politico.

Rezolutia solicita Comisiei Europene sa trimita experti pentru a evalua situatia si isi exprima ingrijorarea cu privire la cumpararea voturilor, cumpararea mass-media si migratia alegatorilor. Rezolutia atrage atentia asupra presedintelui sarb Aleksandar Vucic, care, „desi nu a candidat la aceste alegeri, si-a asumat un rol central” facand campanie pentru partidul de guvernamant.

„Au mutat populatia in orasele in care au avut loc alegerile, au adus chiar si oameni din Bosnia si Hertegovina pentru a vota pentru Partidul Progresist Sarb”, a declarat Tepic.

„UE nu ar trebui sa treaca cu vederea cu ce fel de monstru politic are de-a face”, a indemnat Tepic. „Nimeni nu ar trebui sa fie surprins atunci cand migratia alegatorilor are loc din Republika Srpska, Macedonia de Nord si din alte locuri unde traiesc etnici sarbi – sa nu credeti ca Aleksandar Vucic se va opri aici”, a mai spus Tepic.

Parlamentul pare sa recunoasca amenintarea si a adoptat o rezolutie ferma cu privire la Serbia, care este candidat la aderarea la UE din 2012. In cazul in care Serbia nu se arata dispusa sa adopte recomandarile cheie privind alegerile – sau daca rezultatele anchetei indica faptul ca autoritatile sarbe au fost direct implicate in fraudarea alegerilor, UE ameninta ca va suspenda finantarea ulterioara.

Opozitia sarba a salutat rezolutia. „UE nu a fost stricta fata de Serbia pana acum, dar este necesar ca acum sa puna presiune asupra guvernului”, a declarat Tepic.

„Nu suntem membri ai UE, dar suntem o tara europeana”, a mai spus ea. „Inteleg ca este probabil dificil sa recunosti ca ai finantat si sustinut un regim criminal, dar aceasta este ultima sansa de a sta in calea acestei autocratii”, a continuat ea.

Radomir Lazovic, copresedintele partidului sarb Frontul Verde-Stanga, se indoieste ca partidul de guvernamant va accepta vreuna dintre cererile UE. „Am avut zeci de mii de oameni pe strazi, a existat o cerere uriasa pentru repetarea alegerilor”, a declarat el pentru Politico.

„Daca ar fi vrut sa le accepte, ar fi facut-o dupa primele indicii ca alegerile au fost furate”, a mai spus el.

Inca de la alegerile din 17 decembrie, zeci de mii de sustinatori ai opozitiei se aduna frecvent in capitala sarba Belgrad pentru a protesta impotriva guvernului. Observatorii locali si internationali au condamnat frauda electorala, inclusiv Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care urmeaza sa publice un raport privind alegerile parlamentare pana la sfarsitul lunii februarie, a declarat purtatorul de cuvant al OSCE, Katya Andrusz.

Atat Tepic, cat si Lazovic se asteapta ca partidul de guvernamant sa diminueze importanta rezolutiei. „Cred ca vor incepe o campanie, suntem deja numiti tradatori”, a declarat Lazovic.

Prim-ministrul Serbiei, Ana Brnabic, a intrat pe X pentru a-si exprima opinia cu privire la rezolutie: „Rezolutiile vin si pleaca – aceasta nu este prima si nici nu va fi ultima, dar va fi consemnat pentru totdeauna faptul ca au existat partide politice si oameni in Serbia care au urmarit abolirea suveranitatii propriei tari”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: