Oprirea lucrarilor la autostrada Pitesti-Sibiu din cauza vestigiilor romane e fake news (CNAIR)

news

Arheologii din cadrul Biroului Situri Arheologice al CNAIR impreuna cu arheologii de la Institutului de Arheologie „Vasile Parvan” au mers pe Valea Oltului pentru a verifica daca informatiile documentate si semnalate de Comisia LIMES (din subordinea Ministerului Culturii) cu privire la prezenta unor vestigii romane pe sectiunea 2 a Autostrazii Sibiu-Pitesti ar putea determina intarzieri in realizarea proiectului de infrastructura rutiera, potrivit publicatiei Mesagerul de Sibiu.

Comisia din subordinea Ministerului Culturii anuntase de curand ca traseul autostrazii care va lega Muntenia de Transilvania traverseaza o zona in care se gasesc mai multe castre romane. Acest lucru ar fi dus la oprirea lucrarilor si gasirea unor solutii alternative pentru traseul autostrazii. Arheologii solicitati de CNAIR sa lamureasca problema au contestat raportul LIMES si au spus ca nu exista motive pentru intarzieri.

„Este vorba de urme sapate in stanca si care ar fi fost folosite pentru drumul roman si o pestera antropica de mici dimensiuni. Urmele semnalate nu au fost identificate la faza Studiului de fezabilitate, deoarece traseul autostrazii se afla pe partea superioara a versantului. Castrul roman de la Racovita, cel mai apropiat monument istoric de traseul autostrazii, va fi afectat doar vizual de obiectivul de infrastructura rutiera deoarece in aceasta zona se va realiza un viaduct a carui lungime a fost prelungita tocmai pentru a nu impacta structura castrului. De asemenea, pilele viaductului se vor realiza prin fundare indirecta astfel incat vibratiile sa nu afecteze zidurile ramase in elevatie”, potrivit CNAIR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: