Oprisan ajunge in sfarsit la tomberon. Guvernul da ordonanta de urgenta privind modul de alegere al presedintilor de CJ

politica

Guvernul Orban are pe masa un proiect de ordonanta de urgenta prin care sefii de Consilii Judetene vor fi alesi din randul consilierilor judeteni. Baronii PSD, in frunte cu Maria Oprisan, de impotrivesc vehement acestei modalitati, ei sustinand ca sefii de judete sa fie alesi prin vot de catre cetateni.

Proiectul de ordonanta de urgenta este pus in dezbatere publica de Ministerul Lucrarilor publice, Dezvoltarii si Administratiei pe site.

„​Alegerea directa a presedintilor consiliilor judetene, in acelasi registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezinta o afectare grava a statutului constitutional si legal al acestora din urma, prin dezvoltarea conceptului de ‘supra-primar’”, se arata in nota de fundamentare a ordonantei.

Potrivit proiectului de act normativ, alegerea presedintelui consiliului judetean va fi realizata in mod indirect, prin votul consilierilor judeteni, din randul acestora.

„Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal”, in timp ce „presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect, de catre consiliile judetene, respectiv de catre consiliile locale”, prevede proiectul.

Ordonanta urmeaza sa intre in perioada urmatoare spre aprobare in sedinta de guvern.

In aceste conditii, este putin probabil ca baroni precum Marian Oprisan sau Dumitru Buzatu sa mai fie alesi in fruntea CJ-urilor. Noi lideri ai PSD au anuntat, in plus, ca PSD trevuie sa se curete de „baroni si baroneti”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: