Opt militari romani au fost raniti intr-un atac in Afganistan. Detalii din partea MApN, din ce unitate fac parte si ce misiune indeplineau

news

Opt militari din Batalionul 30 Protectia Fortei „Vulturii Carpatilor” din Campulung Muscel au fost raniti luni, in Afganistan, dupa ce au fost prinsi intr-un atac cu masina capcana, anunta Ministerul Apararii Nationale (MApN).

„Opt militari din Batalionului 30 Protectia Fortei „Vulturii Carpatilor” din Campulung Muscel au fost raniti luni, 30 aprilie, in Afganistan, in jurul orei 9.00, ora Romaniei, in timpul unei misiuni in zona de responsabilitate, fiind tinta unui autovehicul capcana (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device)”, anunta Ministerul Apararii Nationale (MApN), intr-un comunicat de presa.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fata locului, dupa care au fost transportati la spitalul militar din Kandahar. Ei sunt in stare stabila.

Numele lor vor fi facute publice dupa anuntarea familiilor, mai precizeaza Ministerul Apararii Nationale.

Reprezentantii MApN au precizat, pentru Mediafax, ca atacul cu masina capcana in care au fost raniti militarii romani nu are legatura cu dublul atentat care a avut loc in zona Shashdarak din centrul Kabulului, in urma caruia cel putin 25 de oameni au murit, inclusiv sase jurnalisti.

Militarii din Campulung Muscel executa o misiune in Afganistan in perioada februarie – august 2018. Acestia executa, in teatru, misiuni specifice de asigurare a protectiei fortei din Baza Aeriana Militara Kandahar si misiuni de instruire, consiliere si asistenta a Fortelor Nationale Afgane. Unitatea militara din Campulung Muscel a mai executat misiuni in Kosovo (in anii 2005 si 2007) si Afganistan (in anul 2008).

In anul 2018, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni.

In timpul misiunilor externe, 29 de militari si-au pierdut viata si alti peste 185 au fost raniti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: