Opt suspecti israelieni retinuti in urma violentelor din Cisiordania au fost eliberati sau plasati in arest la domiciliu

externe

Cei opt suspecti israelieni retinuti in timpul revoltei de duminica noaptea din orasul Huwara din Cisiordania au fost eliberati, au declarat marti oficiali ai politiei. Intre timp, seful Marelui Stat Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis ca va investiga „nelegiuirea”, potrivit The Times of Israel.

La cateva ore dupa ce un palestinian i-a ucis pe fratii Hallel Yaniv, 21 de ani, si Yagel Yaniv, 19, din asezarea Har Bracha, sute de colonisti extremisti au venit in orasul palestinian din nordul Cisiordaniei, locul atacului terorist, si au incendiat case si masini.

Fortele de securitate nu au reusit sa controleze violenta ore in sir, in ciuda faptului ca primisera avertismente privind un protest violent planificat in Huwara. Trupele au fost, de asemenea, preocupate de cautarea barbatului inarmat care i-a ucis pe cei doi frati, si sa precum si sa faca fata colonistilor care s-au intors sfidatori in avanpostul evacuat Evyatar.

Opt suspecti au fost retinuti de trupele israeliene si de ofiteri de politie duminica seara pentru presupusa implicare in atacul care a dus la moartea unui palestinian, la ranirea altor zeci si la incendierea de case si masini palestiniene.

Cinci suspecti au fost eliberati luni dimineata, si unul a fost plasat in arest la domiciliu, iar ultimii doi au fost plasati marti dimineata in arest la domiciliu, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Israelului, Dean Elsdunne.

„Evenimentele grave din Huwara petrecutre in urma atacului sever vor fi investigate amanuntit”, a spus Herzi Halevi, seful Marelui Stat Major al armatei israeliene.

In plus, Elsdunne a spus ca politia nu are informatii despre ofiterii implicati in uciderea palestinianului Sameh Aqtash, in Za’tara, desi familia tanarului a sustinut ca a fost impuscat de fortele israeliene.

Halevi a condamnat, de asemenea, violentele colonistilor impotriva trupelor israeliene pe fondul revoltelor din Huwara si in alte zone din Cisiordania.

IDF a declarat ca mai multi colonisti care au aruncat cu pietre in fortele israeliene din Cisiordania au incercat sa dea cu masina peste un ofiter. Intr-un incident separat de duminica, IDF a spus ca un ofiter superior a fost atacat de un grup de colonisti in apropiere de asezarea Rimonim din Cisiordania.

Halevi a promis, de asemenea, ca ii va prinde pe barbatii inarmati care au ucis un cetatean israeliano-american in apropierea orasului Jericho din Cisiordania.

Seful IDF a spus ca armata investigheaza recentul sir de atacuri din Cisiordania.

„Vom contracara teroarea de orice fel si vom continua sa folosim toate mijloacele operationale si de informatii pentru a-i captura pe teroristi”, a spus Halevi.

Armata a adus in Cisiordania patru batalioane de infanterie suplimentare in urma atacului si a revoltelor ulterioare ale colonistilor din Huwara.

Tensiunile dintre Israel si palestinieni au escaladat in ultimul an, IDF efectuand raiduri in Cisiordania, pe fondul unei serii de atacuri teroriste palestiniene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: