Opt tari care si-au schimbat numele. Si de ce au facut acest lucru

life

Tarile se schimba cu siguranta de-a lungul istoriei lor. Dar numele unei tari? Ei bine, si asta se poate schimba. Chiar si modul in care este scris poate evolua. Priviti doar o harta de epoca si sunt sanse sa vedeti nume de tari pe care este posibil sa nu le recunoasteti, comenteaza howstuffworks.com.

Imperiile, razboaiele si schimbarile guvernamentale modeleaza lumea si influenteaza nu numai modul in care este impartit pamantul, ci si modul in care oamenii se refera la diferite natiuni.

Numele unor tari s-au schimbat in ultimul secol sau deceniu, dar unele s-au schimbat mai recent. Iata opt tari ale caror nume s-au schimbat si de ce.

Turcia

Dupa ce un cutremur masiv de 7,8 grade a lovit Turcia la inceputul lunii februarie 2023, mass-media a inceput sa foloseasca ortografia Turkiye atunci cand acopereau dezastrul. Asta pentru ca ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a cerut Natiunilor Unite sa schimbe ortografia din Turcia in Turkiye in iunie 2022.

Solicitarea s-a bazat pe un decret al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, care spunea ca ortografia Turkiye „reprezinta cultura, civilizatia si valorile natiunii turce in cel mai bun mod”.

Statele Unite au urmat oficial exemplul in ianuarie 2023, cand au recunoscut noua ortografie in toate documentele oficiale. Desi pentru restul lumii este o ortografie „noua”, nu este „noua” pentru turci, deoarece o scriu astfel din 1923.

Olanda

Daca aveti impresia ca Olanda si Tarile de Jos inseamna acelasi lucru si ca-l puteti folosi pe oricare dintre ele, ganditi-va din nou. Guvernul olandez si-a luat ramas bun de la numele „Olanda” in 2020 pentru a curata imaginea acestei tari. In mod curios, numele Holland nu era reprezentativ pentru intreaga tara; Olanda s-a referit doar la o zona din Tarile de Jos, in special, Haga, Rotterdam si Amsterdam. Asadar, acum puteti elimina Olanda ca nume alternativ si puteti incepe sa va referiti la aceasta tara ca Tarile de Jos.

Republica Macedonia de Nord

Aceasta tara europeana care se invecineaza cu Grecia si-a schimbat numele din Republica Macedonia in Republica Macedonia de Nord in 2004. Desi numele a fost schimbat in 1991, cand tara a devenit independenta dupa destramarea Iugoslaviei, initial tara a fost denumita Fosta Republica Iugoslava Macedonia. Grecia a obiectat pentru ca are o regiune numita Macedonia. Asadar, in 2018, tara balcanica si Grecia au semnat un acord care, printre altele, a rezolvat neintelegerile existente de mai multi ani dintre cele doua natiuni si au convenit asupra numelui Republica Macedonia de Nord. Noul nume sa dovedit util, deoarece tara este acum parte a Uniunii Europene si a NATO.

Regatul Eswatini

Swaziland, o tara mica, fara iesire la mare, ascunsa in estul Africii de Sud – da, asa este, este situata in alta tara – si-a schimbat numele in 2018 in Regatul Eswatini. Regele Mswatti al III-lea, monarhul absolut al tarii, a anuntat schimbarea numelui in onoarea celei de-a 50-a aniversari a independentei tarii fata de Marea Britanie, desi s-a referit la tara ca Eswatini (care inseamna „tara swazilor” in limba swazi), din 2014.

„Tarile africane care au obtinut independenta au revenit la numele lor antice inainte de a fi colonizate”, a spus Mswatti multimii care s-au adunat pentru sarbatorirea a 50 de ani de la independenta Swazi. „Deci de acum inainte, tara va fi cunoscuta oficial ca Regatul Eswatini”.

Cehia

Daca nu ai auzit ca Republica Ceha si-a schimbat numele in Cehia, nu esti singur. In ciuda faptului ca Natiunile Unite au recunoscut schimbarea numelui in 2016, aceasta nu este inca foarte cunoscuta. De fapt, in timpul unui interviu acordat Wall Street Journal , premierul Andrej Babis, nici macar nu stia de schimbarea numelui. „Nu stiam asta. Nu-mi place deloc”, a spus el in interviu. Si pentru a fi corecti, tara a avut cateva nume din 1993, cand Cehoslovacia s-a impartit in doua state separate: Cehia si Republica Slovaca.

Cabo Verde

Tara compusa din 10 insule, cu o populatie de aproximativ 500.000 de locuitori, situata in largul coastei Africii de Vest, in Oceanul Atlantic, a fost numita Cabo Verde (adica Capul Verde) de catre marinarii portughezi in 1444, cand insulele erau nelocuite.

De-a lungul timpului, numele a devenit mai anglicizat Capul Verde. Dar in 2013, Secretarul General a inaintat o cerere oficiala Natiunilor Unite pentru ca tara sa revina oficial la numele de Republica Cabo Verde. Tara foloseste ambele nume de Cabo Verde si Republica Cabo Verde.

Thailanda

In 1927, Luang Phibunsongkhram (Phibun) a format Partidul Popular radical in ceea ce se numea Siam. Posibil de origine chineza, numele Siam a fost folosit de colonistii portughezi. Phibun a ajutat la o lovitura de stat in 1932 impotriva regelui Chakri si a format o democratie in stil occidental. Monarhia a supravietuit, dar in 1938 Phibun a devenit un dictator nationalist si a schimbat numele tarii in Thailanda. In 1939, Thailanda a devenit o monarhie constitutionala si lumea i-a actualizat numele.

Iran

Ceea ce odata a fost cunoscut sub numele de Persia a fost redenumit Iran la 21 martie 1935. Mohammad Reza Shah Pahlavi a schimbat numele dupa ce a devenit in cele din urma sah al Iranului (1925-1941), in urma unei lovituri de stat orchestrata de britanici si a ocupat Teheranul in 1921.

Reza Shah Pahlevi a vrut sa dezvolte Iranul pentru ca a spus ca Persia este prea „coloniala” si a vrut sa ajunga din urma lumea moderna. A simtit ca Persia ramane in urma si s-a gandit ca acordarea unui nou nume, Iran, ar ajuta. Dar nu a fost doar o schimbare de nume. Reza Shah a introdus reforme, inclusiv mai multe drepturi pentru femei, educatie obligatorie atat pentru baieti, cat si pentru fete si reorganizarea guvernului. De asemenea, a interzis chadorul (o mantie care acopera din cap pana in picioare si care este tinuta de femei cu mana) in 1936.

Asta e interesant

Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (alias Uniunea Sovietica) a fost candva cea mai mare tara din lume, care s-a intins, intre 1922 si 1991 atat in Europa cat si in Asia. Dupa caderea URSS in 1991, guvernul comunist s-a spart in 15 tari independente, inclusiv Ucraina si Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: