Oras antic distrus de un meteor, care ar fi inspirat povestea biblica despre Sodoma

life

In anul 1650 i.Hr., locuitorii orasului Tall el-Hammam din Iordania actuala au fost martorii unui eveniment nemaivazut. Un meteor a luminat cerul, iar impactul a fost de 1.000 de ori mai puternic decat bomba atomica care a distrus Hiroshima si a provocat temperaturi de 2000 de grade Celsius. Orasul a fost distrus instantaneu si nimeni nu a supravietuit. Acum, un nou studiu considera ca acest eveniment cataclismic ar fi putut inspira povestea biblica despre Sodoma si distrugerea ei, potrivit allthasinteresting.

Desi niciunul dintre cei 8.000 de locuitori ai lui Tall el-Hammam nu a trait pentru a spune povestea, expertii cred ca oamenii din regiunile invecinate au asistat la explozie si au raspandit povestea distrugerii acesteia din gura in gura. Potrivit The Conversation, aceste relatari au condus in cele din urma la o versiune scrisa care si-a gasit apoi locul in Biblie.

Potrivit Scientific Reports, studiul a concluzionat ca nici vulcanii, nici cutremure nu ar fi putut cauza topirea metalelor si ceramicii descoperite la Tall el-Hammam in ultimii 15 ani. Acestea ar fi necesitat temperaturi mult mai ridicate pentru a se lichefia – cum ar fi o explozie meteorica cunoscuta sub numele de „explozie de aer cosmic”.

Coautorul studiului James Kennett s-a concentrat direct pe dovezile tangibile, si anume sticla si metalele topite ingropate sub aproape 2 metri de pamant ars.

„Am gasit dovezi de temperaturi mai mari de 2.000 de grade Celsius”, a spus Kennett.

El si colegii sai cred ca un meteor care ar fi explodat intr-o minge de foc la aproximativ 4 kilometri deasupra Pamantului ar fi fost mai mult decat suficient pentru a incendia intregul oras. Imbracamintea si lemnul ar fi ars intr-o clipa in timp ce metalele, caramizile si ceramica ar fi fiert si s-ar fi topit. Iar oamenii ar fi fost orbiti si ucisi de o minge de foc si o unda de soc puternica.

O astfel de distrugere fara precedent, sustin cercetatorii, ar fi putut foarte bine sa inspire tipurile de povesti apocaliptice care au ajuns in textele religioase timpurii.

„Prezentam dovezi ca, in 1650 i.e.n., o explozie cosmica a distrus Tall el-Hammam, un oras din epoca mijlocie a bronzului din sudul Vaii Iordanului, la nord-est de Marea Moarta”, se arata in studiu. „Exista o dezbatere in curs daca Tall el-Hammam ar putea fi orasul biblic Sodoma.”

Dupa analize suplimentare, se pare ca putine evenimente din istoria cunoscuta s-ar fi comparat cu explozia cosmica de la Tall el-Hammam.

Folosind impacturi meteorice cunoscute si detonari nucleare din trecut, cercetatorii au comparat distrugerea Tall el-Hammam cu situri similare devastate din intreaga lume – cum ar fi evenimentul Tunguska din Rusia din 1908 si cometa care a ucis dinozaurii acum 66 de milioane de ani.

Pana la urma, intrebarile raman inca. Dar ceea ce stim cu siguranta este ca zona a fost transformata in ruine dupa eveniment, Tall el-Hammam si alte peste 100 de asezari fiind abandonate de secole.

Unii cred ca nivelurile ridicate de sare din pamant din cauza meteorului au lasat Pamantul nepotrivit pentru cultivare, lasand zona nelocuita.

In cele din urma, cu siguranta pare plauzibil ca acest incident apocaliptic i-a afectat atat de profund pe locuitorii regiunii, incat povestea a fost transmisa de sute de ani – si ramane infricosatoare pana in zilele noastre.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: