externe

Orasele fantoma ale Chinei. Zeci de milioane de locuinte goale care ar putea gazdui intreaga populatie a Germaniei – Video

Deznodamantul lui Evergrande (cel de-al doilea dezvoltator imobiliar din China, care acum se confrunta cu grave probleme financiare) continua sa atraga atentia la nivel mondial, insa problemele sale fac parte dintr-o problema mult mai mare, scrie CNN Business.

De saptamani intregi, conglomeratul imobiliar chinez aflat in dificultate a tinut prima pagina a ziarelor, investitorii asteptand sa vada ce se va intampla cu muntele sau enorm de datorii. Pe masura ce criza se deruleaza lent, analistii indica o problema de fond mai profunda: Piata imobiliara din China se raceste dupa ani de supraoferta.

Vineri, autoritatile chineze au intervenit in cele din urma in criza Evergrande. Banca Populara a Chinei a declarat ca societatea si-a gestionat gresit afacerile, dar ca riscurile pentru sistemul financiar erau „controlabile”.

„In ultimii ani, compania nu a reusit sa isi gestioneze bine afacerile si sa opereze in conformitate cu schimbarile de pe piata”, a declarat Zou Lan, director al departamentului pentru piata financiara din cadrul bancii centrale chineze, in cadrul unei conferinte de presa. „In schimb, s-a diversificat si s-a extins orbeste, ceea ce a dus la o deteriorare grava a indicatorilor sai operationali si financiari, ceea ce a dus in cele din urma la riscuri.”

Semnele de avertizare au inceput sa apara de ceva timp. Inainte de prabusirea Evergrande, se credea ca zeci de milioane de apartamente erau goale in intreaga tara.

Mark Williams, economist-sef pentru Asia la Capital Economics, estimeaza ca in China exista inca aproximativ 30 de milioane de proprietati nevandute, care ar putea gazdui 80 de milioane de persoane. Aceasta reprezinta aproape intreaga populatie a Germaniei.

In plus, aproximativ 100 de milioane de proprietati au fost probabil cumparate, dar nu au fost ocupate, care ar putea gazdui aproximativ 260 de milioane de persoane, potrivit estimarilor Capital Economics. Astfel de proiecte au atras atentia de ani de zile si au fost chiar supranumite „orasele fantoma” ale Chinei.

Sectorul imobiliar si sectoarele conexe reprezinta o parte masiva a economiei chineze, reprezentand pana la 30% din PIB. Proportia din productia economica legata de constructii si activitatile adiacente este „mult mai mare decat in alte economii majore”, potrivit lui Williams.

Timp de decenii, acest lucru a ajutat tara sa sustina o crestere economica rapida.

Insa, ani de zile, criticii s-au intrebat daca acest motor de crestere nu cumva a creat o bomba cu ceas pentru a doua cea mai mare economie a lumii. Acest lucru este cauzat, in parte, datoriilor masive pe care multi dezvoltatori le-au contractat pentru a-si finanta proiectele.

In calitate de cel mai indatorat dezvoltator din China, Evergrande a devenit copilul poster al cresterii nesustenabile, cu datorii in valoare de peste 300 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, „Evergrande nu este singurul care se lupta”, a remarcat Christina Zhu, economist la Moody’s Analytics. In ultimele zile, o serie de alti dezvoltatori si-au dezvaluit propriile probleme legate de fluxul de numerar, cerand creditorilor mai mult timp pentru a le rambursa sau avertizand asupra unor potentiale neplati.

Intr-un raport recent, Zhu a scris ca 12 firme imobiliare chinezesti au intrat in incapacitate de plata a unor obligatiuni in valoare totala de aproximativ 19,2 miliarde de yuani (aproape 3 miliarde de dolari) in prima jumatate a anului.

„Acest lucru a reprezentat aproape 20% din totalul neplatilor de obligatiuni corporative in primele sase luni ale anului, cel mai mare din toate sectoarele” din China continentala, a adaugat ea.

Pandemia a dus la o oprire temporara a activitatii. Dar constructiile au revenit ulterior la viata, odata cu redeschiderea Chinei, iar piata imobiliara a tarii s-a bucurat de o scurta revenire.

De atunci, insa, piata a scazut din nou. In ultimele cateva luni, „masurile de crestere a preturilor, a inceputurilor [constructiilor] de locuinte si a vanzarilor” au scazut considerabil, a remarcat Zhu. In august, vanzarile de proprietati, masurate in functie de suprafata vanduta, au scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a adaugat ea.

In aceeasi luna, preturile locuintelor noi au crescut usor cu 3,5% „fata de anul precedent, cea mai mica crestere de cand piata imobiliara si-a revenit dupa consecintele pandemiei din iunie 2020”, a scris Zhu.

„Cererea de proprietati rezidentiale din China intra intr-o era de declin sustinut”, a scris Williams intr-un studiu. El a numit acest lucru „radacina problemelor Evergrande – si ale altor dezvoltatori cu grad ridicat de indatorare”.

Apoi, exista problema proiectelor neterminate, chiar daca exista cerere. Majoritatea proprietatilor noi din China – aproximativ 90% – sunt vandute inainte de a fi finalizate, ceea ce inseamna ca orice esec al constructorilor de locuinte ar putea avea un impact direct asupra cumparatorilor, potrivit economistilor.

„[Acest lucru] ofera autoritatilor un stimulent puternic pentru a se asigura ca proiectele in curs de desfasurare continua pe masura ce dezvoltatorii falimentari sunt restructurati”, a declarat Williams.

Potrivit unei analize recente a Bank of America, Evergrande a vandut 200.000 de unitati de locuinte care nu au fost inca predate cumparatorilor. Acest lucru a exacerbat temerile ca cumparatorii de locuinte ar putea fi lasati cu mana goala de catre al doilea cel mai mare dezvoltator din tara.

In ultimele saptamani, guvernul si-a indreptat atentia spre limitarea consecintelor crizei si spre protejarea oamenilor obisnuiti. Intr-o declaratie de la sfarsitul lunii trecute, care nu s-a referit in mod specific la Evergrande, Banca Populara a Chinei a promis sa „mentina dezvoltarea sanatoasa a pietei imobiliare si sa protejeze drepturile si interesele legitime ale cumparatorilor de locuinte”.

Zou, oficialul bancii centrale, a declarat vineri ca Evergrande a fost un fenomen izolat.

„Piata imobiliara interna a mentinut stabile preturile terenurilor, preturile locuintelor si asteptarile. Majoritatea companiilor imobiliare functioneaza in mod constant si au indicatori financiari buni. Industria imobiliara este, in general, sanatoasa”, a declarat el reporterilor.

Este adevarat ca nu toate companiile imobiliare se afla intr-o situatie disperata. In timp ce unii jucatori se confrunta in mod clar cu dificultati, „majoritatea dezvoltatorilor nu sunt in pragul intrarii in incapacitate de plata”, potrivit lui Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la Capital Economics.

„Cu cateva exceptii, majoritatea dezvoltatorilor majori se afla intr-o pozitie financiara mult mai solida decat Evergrande si ar trebui sa poata face fata unei cresteri temporare a costurilor de imprumut pe fondul temerilor de contagiune”, a declarat acesta intr-o nota adresata clientilor.

Acest lucru ar trebui sa ofere o oarecare liniste „pe fondul actualei nervozitati a pietei”, cel putin pe termen scurt, a adaugat el.

Dar, pe termen lung, s-ar putea sa conteze prea putin. „Parcurgerea cu succes a declinului structural al cererii de locuinte in urmatorul deceniu se va dovedi mai dificila”, a scris Evans-Pritchard. „O consolidare indelungata a sectorului pe parcursul mai multor ani pare mai probabila decat un val iminent de esecuri ale dezvoltatorilor”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Suceava: Incendiu la o sectie de productie de tamplarie PVC din orasul Salcea

Un incendiu a izbucnit, duminica, la o sectie de productie de tamplarie PVC din Salcea,…

11 minute ago

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

54 de minute ago

„Punem un oltean presedinte. Ciuca, presedinte” – seful campaniei electorale a PNL

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat sambata, la lansarea candidatilor liberali din Vrancea, ca partidul…

18 minute ago

„Califatul este solutia”. La Hamburg a avut loc o noua demonstratie a islamistilor care vor instituirea unui califat in Germania

Se estimeaza ca aproximativ 2.300 de persoane au participat sambata la o demonstratie organizata de…

28 de minute ago

Protestele continua in SUA. Studentii de la Virginia Commonwealth University au parasit ceremonia de absolvire in timpul discursului guvernatorului

Zeci de studenti de la Virginia Commonwealth University au parasit, sambata, ceremonia de absolvire, partial…

16 minute ago

Cod galben de ploi torentiale pentru 14 judete. Temperaturile scad sub nivelul obisnuit al perioadei

ANM a transmis o noua avertizare de vreme rea. Potrivit meteorologilor, 14 judete sunt vizate…

O oră ago