Orban a mintit, Fidesz amana iar aderarea Suediei la NATO. Fidesz a boicotat o sedinta a Parlamentului in care ar fi trebuit sa se voteze aderarea Suediei la NATO

externe

Viktor Orban, referendum, Ungaria, Ucraina, UE

Parlamentarii din partidul premierului ungar Viktor Orban au boicotat luni o sesiune de urgenta a parlamentului in care era programat un vot pentru a introduce pe agenda legislativa candidatura Suediei la aderarea la NATO, prelungind cele 18 luni de intarzieri care au provocat furia aliatilor Ungariei, relateaza Euronews.

Partidul de guvernamant Fidesz, care detine majoritatea absoluta in parlament, a blocat candidatura Suediei inca din iulie 2022, sustinand ca politicienii suedezi au spus „minciuni flagrante” cu privire la starea democratiei din Ungaria.

Dupa ce parlamentul Turciei a votat pentru aprobarea aderarii Suediei in ianuarie, Ungaria a devenit ultimul dintre cei 31 de membri ai aliantei militare care nu a facut acest lucru, ceea ce i-a determinat pe aliatii sai sa preseze guvernul nationalist sa organizeze un vot fara intarziere.

Luna trecuta, Orban i-a spus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, ca va indemna partidul sau sa ratifice candidatura „cu prima ocazie posibila”.

La sesiunea de luni din Parlament au fost prezente sase partide de opozitie, dar legislatorii Fidesz nu au participat, sabotand incercarea de a pune pe agenda legislativului aprobarea aderarii Suediei.

In urma sesiunii de luni, Agnes Vadai, o deputata a partidului liberal Coalitia Democratica, a declarat ca atitudinea lui Orban „a pus Ungaria intr-o pozitie foarte umilitoare” si ca nu exista „niciun motiv” pentru ca guvernul sau sa fi blocat aderarea Suediei la NATO.

„Cred ca este foarte irational ceea ce face Orban”, a declarat ea pentru The Associated Press. „El insusi ar trebui sa inteleaga ca (aderarea Suediei) va servi intereselor si securitatii societatii maghiare”, a mai spus ea.

Oficialii ungari au anuntat ca parlamentarii Fidesz nu vor sustine organizarea unui vot pana cand premierul suedez Ulf Kristersson nu va accepta o invitatie a lui Orban de a vizita Budapesta pentru a negocia pe aceasta tema. Kristersson a declarat ca va face aceasta calatorie, dar numai dupa ce Ungaria va aproba aderarea tarii sale la NATO.

Fidesz a anuntat luni ca ratificarea aderarii Suediei la NATO poate avea loc in timpul unei sesiuni ordinare a parlamentului, „dar ne asteptam ca premierul suedez sa viziteze mai intai Ungaria”.

„Daca aceasta este o chestiune importanta pentru suedezi, premierul suedez va veni in mod evident la Budapesta”, a anuntat partidul.

Parlamentul Ungariei este programat sa se reuneasca din nou pe 26 februarie. Dar deputata Vadai a declarat ca nu exista nicio garantie ca partidul lui Orban se va angaja sa aprobe rapid.

„Nu sunt sigura daca sesiunea de deschidere va incepe cu ratificarea suedeza, din pacate”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: