Orban al Ungariei il apara acum si pe Kirill de la Moscova, nu vrea sanctiuni UE la adresa acestuia: „Va afecta libertatea religiei in comunitatile maghiare, lucru sacru si inviolabil”

externe

Ungaria nu va sustine ideea ca pe listele de sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei sa fie inclusi lideri religiosi, precum patriarhul Kirill, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, transmite EFE, citata de Agerpres.

Sanctionarea demnitarilor religiosi „va afecta libertatea religiei in comunitatile maghiare, lucru sacru si inviolabil”, a declarat un purtator de cuvant al premierului ungar, citat de agentia de presa MTI.

Orban s-a intalnit joi la Budapesta cu Ignatius Aphrem II, patriarhul Bisericii ortodoxe siriace, unul dintre liderii religiosi care au cerut UE sa nu-l sanctioneze pe Kirill, patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, intrat recent pe lista propunerilor de sanctiuni ale Comisiei Europene ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Moscova.

Potrivit MTI, patriarhul siriac a dat asigurari ca includerea pe lista de sanctiuni a unui lider religios crestin „ar crea un precedent care ar provoca confuzie milioanelor de credinciosi”.

Guvernul Orban nu sustine nici sanctiunile europene asupra titeiului rus, pe motiv ca ar afecta economia ungara, foarte dependenta de gazul si petrolul rusesti.

Ungaria importa din Rusia 65% din petrolul pe care il consuma si 85% din gazul utilizat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: