news

Orban, anunt la centrala Cernavoda dupa ce chinezii au fost alungati: „Vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri seriosi din zona euroatlantica”

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, ca obiectivul actualului guvern referitor la centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda este realizarea de investitii in valoare 8-9 miliarde de euro, privind retehnologizarea reactorului 1, dar si construirea reactoarelor 3 si 4, lucrari preconizate sa fie finalizate pana in 2030.

„Pentru centrala nucleara avem planuri mari, obiectivul nostru este sa realizam investitii de 8-9 miliarde de euro, investitia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investitia privind constructia reactoarelor 3 si 4. De la instalarea guvernului nostru exista o schimbare de abordare, vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri seriosi din zona euroatlantica, parteneri care sa aiba expertiza, tehnologia necesara, pentru a putea sustine realizarea acestor investitii fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei”, a declarat Orban, in timpul unei vizite la Centrala Nucleara Cernavoda, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, o echipa guvernamentala va cauta cele mai bune solutii pentru realizarea investitiilor mentionate.

„In cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatata sa exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investitiilor, vom negocia si vom semna acorduri astfel incat sa putem sa demaram aceste investitii fundamentale pentru Romania”, a spus premierul, adaugand ca, „de asemenea, este de mare interes investitia in instalatia de detritiere, pentru realizarea de tritiu, si, in mod evident, este de mare interes si utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util si de cautat, care poate sa genereze avantaje economice pentru Romania”.

Ludovic Orban a apreciat activitatea echipei de conducere a centralei nuclearoelectrice.

„Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavoda, care a reusit scaderea cu aproximativ 10% a costurilor, in special pe costurile de mentenanta, cresterea profitului cu 120 de milioane si cresterea venitului brut al angajatilor de la 9.000 si ceva, la 14.000 si ceva”, a afirmat premierul.

Intrebat despre anul finalizarii lucrarilor la reactoarele 3 si 4, Ludovic Orban a spus ca 2030 ramane termenul avut ca obiectiv.

„Deja am facut pasi semnificativi, (…), gandim potentialii parteneri, negocierea conditiilor, astfel incat sa fie cat mai favorabile pentru Romania, schema de finantare a acestor investitii si, cu siguranta, termenul 2030 este un termen pe care il avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 si 4”, a precizat Ludovic Orban.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

2 ore ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

3 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

4 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

4 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago