news

Orban anunta prioritatile Guvernului in lupta cu coronavirusul. Discursul de investitura pentru noul mandat de premier

Prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, a aratat in discursul adresat Parlamentului pentru votul de investire ca viitorul Cabinet va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achizitia in procedura de urgenta simplificata a materialelor sanitare si a echipamentelor medicale necesare.

„Partidul National Liberal si-a asumat aceasta sarcina dificila a guvernarii in vremuri grele pentru tara si cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins ca va reusi sa gestioneze cat mai bine situatia provocata de pandemia COVID-19. Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achizitia in procedura de urgenta simplificata a materialelor sanitare si a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea infectiilor cu COVID-19. In acelasi timp, institutiile implicate in gestionarea riscurilor de raspandire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maxima cu resursele bugetare, materiale si umane disponibile pentru controlul, monitorizarea si sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infectie cu COVID-19”, reiese dintr-un comunicat transmis de Guvern.

Orban a facut un apel la implicarea institutiilor publice, a societatilor comerciale, organizatiilor neguvernamentale, dar si a cetatenilor sa demonstreze „ca suntem o tara de oameni responsabili, uniti in lupta cu o amenintare noua si necunoscuta”.

El a aratat ca in urma pandemiei de coronavirus vor aparea efecte sociale si economice negative care se vor dovedi a fi de durata „in absenta unor masuri corespunzatoare care sa limiteze riscurile economice” pentru companiile si angajatii din Romania.

In acest sens, a precizat ca la nivelul Guvernului, impreuna cu Administratia Prezidentiala si cu celelalte institutii publice cu competente in domeniul economic si financiar, a fost realizata o consultare ampla iar in perioada urmatoare va fi adoptat un Plan de masuri de combatere a riscurilor economice. El a subliniat ca Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice si europene, rambursabile si nerambursabile, pentru a sprijini mediul economic.

„Vom initia negocieri cu Comisia Europeana, cu institutiile financiare internationale si cu entitatile bancare locale pentru a pregati programe de sprijin pentru companiile din Romania. In acelasi timp, obligatiile de plata ale statului catre cetateni si companii vor fi onorate fara intarziere si fara nicio tergiversare birocratica. Dimpotriva, in masura posibilitatilor, vor fi compensate sau amanate la plata diverse obligatii fiscale si bugetare datorate de persoanele fizice si juridice din Romania. Niciun cetatean roman, nicio companie din Romania si niciun angajat roman nu va fi lasat singur de Guvernul Romaniei in fata riscurilor economice globale provocate de COVID-19”, a precizat el.

Prim-ministrul desemnat a subliniat ca Romania traverseaza o perioada dificila de provocari economice si sociale care reclama investirea urgenta a unui Guvern cu puteri depline pentru „a trece tara cu bine printr-o criza internationala severa”, generata de pandemia globala de coronavirus. El a adaugat ca Guvernul a actionat „ferm si cu promptitudine pana acum inca de la primele semne ale epidemiei COVID-19 in statele europene partenere si a adoptat masuri stricte pentru limitarea raspandirii” infectiilor cu coronavirus in tara noastra.

„Pana in prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate in situatii de carantina si autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Directiile de Sanatate Publica. Acest fapt arata ca masurile impuse de Guvern au reusit sa limiteze si sa tina sub control evolutia infectiilor cu coronavirus din tara noastra”, a adaugat el.

Orban a aratat ca in aceste „momente dificile pentru tara”, este timpul ca bataliile politice sa inceteze si responsabilitatea fiecaruia sa primeze in fata intereselor personale sau de partid.

„Responsabilitatea noastra politica individuala si a fiecarui roman in parte este cel mai important antidot impotriva raspandirii infectiilor cu coronavirus. De aceea, in numele Guvernului pe care l-am propus, va cer responsabilitate si votul de investitura pentru a trece impreuna tara prin aceasta criza”, a aratat in incheierea mesajului sau.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

7 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

4 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

4 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

4 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

5 ore ago