Orban baga strambe si azi: „Strategiile Occidentului nu functioneaza in Ucraina, sper ca republicanii sa castige alegerile in SUA”

externe

Strategia occidentala in razboiul din Ucraina nu functioneaza si UE trebuie sa ia masuri pentru a evita dificultati economice majore, a estimat vineri premierul ungar Viktor Orban, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”Strategiile noastre nu functioneaza, sunt slabite si nu avem niciuna noua. Avem in schimb o crestere a preturilor si probleme de previziune (energetica)”, a spus Orban in declaratia sa acordata saptamanal postului de radio Kossuth.

Cand este limitata folosirea unui produs de baza, precum gazul natural, deja este vorba despre o ”economie de razboi”, a semnalat el, facand referire la planul european de reducere a consumului de gaze cu 15% iarna aceasta.

Nici ajutorul militar destinat Ucrainei, nici sanctiunile impotriva Rusiei nu au avut rezultatele asteptate pana in prezent, a mai remarcat premierul ungar.

”Actorul determinant in partea occidentala, in partea noastra, este SUA” si atat timp cat Washingtonul crede ca actuala strategie militara in Ucraina poate da rezultate, nu o va modifica, iar ”statele anglo-saxone continua sa creada ca se poate castiga acest razboi cu strategia actuala”, a explicat el in continuare.

”Statele Unite finanteaza razboiul. In ultimele sase luni au oferit Ucrainei circa 50 de miliarde de dolari. Nu stiu cine va da aceeasi suma in semestrul urmator sau anul viitor”, dar Europa nu are atatia bani pentru asa ceva, a mai semnalat Orban, adaugand ca ”este imposibil ca Europa sa finanteze razboiul, sectoarele inoperabile ale economiei ucrainene si reconstructia acesteia”.

Prin urmare, premierul ungar si-a manifestat din nou speranta ca alegerile de la jumatatea mandatului care vor avea loc in SUA in noiembrie vor conduce la schimbarea acestei politici a Washingtonului.

”Rezultatele acestor alegeri ar putea influenta politica externa a SUA in chestiuni de razboi si pace. Am incredere ca acest lucru se va intampla”, si-a marturisit Orban dorinta ca Partidul Republican sa obtina mai multa putere dupa acel scrutin.

Mai mult despre: ,

Comentarii: