Orban cauta sa speculeze in interesul Ungariei conflictul dintre Rusia si Occident. Merge la Moscova: „As dori sa cresc cantitatea de gaze care sa ne fie livrata”

externe

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca, la intalnirea pe care o va avea cu presedintele rus Vladimir Putin saptamana viitoare la Moscova, va incerca sa obtina suplimentarea cantitatii de gaze pe care Ungaria o primeste din Rusia, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Ungaria, membra a Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene, a incheiat in august un nou acord pe termen lung de achizitie de gaze cu gigantul rus Gazprom.

Orban, pe care il asteapta o lupta ce se anunta stransa in alegerile parlamentare de la 3 aprilie, a respins apelurile opozitiei unite de a-si anula vizita programata marti la Moscova.

‘As dori sa cresc cantitatea de gaze care sa fie livrata (…) de la nivelurile convenite in contractul ruso-ungar’, a spus Viktor Orban vineri la postul public de radio.

‘As dori sa obtin in discutiile noastre ca, in situatia actuala dificila impovarata de preturi mai mari la energie, sa fie majorata cantitatea de gaze care sa fie la dispozitia noastra pe termen lung’, a adaugat el.

Acordul pe 15 ani, ce prevede livrarea a 4,5 miliarde de mc de gaze naturale Ungariei pe rute de transport care evita Ucraina vecina, a intrat in vigoare in octombrie, cu o optiune de modificare a cantitatilor achizitionate dupa 10 ani.

La 15 ianuarie, depozitele de gaze ale Ungariei erau pline in procent de 43%, conform datelor Autoritatii de reglementare in domeniul energiei si utilitatilor publice (MEKH). Impreuna cu importurile asteptate, acestea ar acoperi 90% din necesarul Ungariei pentru restul sezonului de iarna.

Orban a mai afirmat ca va discuta cu Putin si despre securitatea europeana, mentionand ca Ungaria este interesata intr-o rezolvare pasnica a crizei ucrainene.

‘Desigur, Ungaria este membra a NATO si a UE, asa incat, inaintea oricarei astfel de intalniri, ma consult si coordonez cu aliatii nostri occidentali’, a declarat premierul de la Budapesta, adaugand ca va avea discutii suplimentare cu lideri occidentali in zilele urmatoare.

Reuters precizeaza ca Ministerul Apararii nu a raspuns intrebarii adresate de agentie in aceasta saptamana daca Ungaria va primi pe teritoriul sau trupe NATO suplimentare in urmatoarele saptamani.

Mai mult despre: ,

Comentarii: