Orban cere nervos renuntarea la sanctiunile contra Rusiei: „Economia europeana s-a impuscat singura in plamani si gafaie dupa aer”

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri europene, deblocare, Ungaria

Uniunea Europeana „si-a tras un glont in plamani” prin sanctiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, daca nu sunt retrase, risca sa distruga economia europeana, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Aprovizionarea cu gaze a Europei s-a restrans si costurile combustibililor au crescut vertiginos de la invazia Rusiei in Ucraina in februarie si dupa sanctiunile ulterioare, ceea ce a facut ca tarile sa se straduiasca sa refaca stocurile si sa diversifice canalele de aprovizionare. Rusia isi numeste actiunile din Ucraina o „operatiune speciala”.

Cresterea brusca a preturilor la gaze si electricitate l-a fortat miercuri pe nationalistul Orban sa reduca un plafon de ani de zile al preturilor la utilitati pentru gospodariile cu un consum mai mare, renuntandu-se la una dintre politicile economice emblematice ale premierului in varsta de 59 de ani.

„Initial, am crezut ca ne-am tras doar un glont in picior, dar acum este clar ca economia europeana s-a impuscat singura in plamani si gafaie dupa aer”, a declarat Orban, un critic de lunga durata al sanctiunilor, intr-un interviu la radioul public.

Orban a declarat ca Ucraina are nevoie de ajutor, dar ca liderii europeni ar trebui sa isi reconsidere strategia, deoarece sanctiunile au provocat daune de amploare economiei europene fara a slabi Rusia sau a aduce razboiul care dureaza de luni de zile mai aproape de vreo rezolvare.

„Sanctiunile nu ajuta Ucraina, insa, ele sunt rele pentru economia europeana si, daca vor continua asa, vor ucide economia europeana”, a spus Orban. „Ceea ce vedem acum este de nesuportat”.

„Momentul adevarului trebuie sa vina la Bruxelles, liderii sa recunoasca ca au facut un calcul gresit, ca politica de sanctiuni s-a bazat pe ipoteze gresite si ca trebuie schimbata.”

Reales in aprilie, Orban a declarat ca, fara restrictiile de miercuri, care vor declansa o crestere a costurilor energetice pentru gospodariile care consuma energie peste media nationala, intregul regim de plafonare a preturilor la utilitati ar trebui sa fie eliminat.

Economistii de la Morgan Stanley au declarat ca restrictiile ar putea adauga 1,5 puncte procentuale la inflatie, care se afla deja la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii, exacerbata si mai mult de forintul slab.

Inainte de scrutinul din aprilie, economistii estimau costul plafonarii preturilor la utilitati la pana la 1.500 de miliarde de forinti (3,71 miliarde de dolari), ceea ce, impreuna cu o serie de masuri care au ajutat candidatura lui Orban la alegeri, a provocat o crestere a deficitului bugetar.

Orban se confrunta cu cea mai dificila provocare de cand a preluat puterea in 2010, in conditiile in care inflatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii, forintul a atins un nivel minim record, iar fondurile Uniunii Europene sunt in incertitudine pe fondul unei dispute privind standardele democratice.

O alta decizie a lui Orban de a accelera legislatia pentru a creste rata de impozitare pentru sute de mii de firme mici in aceasta saptamana, ca parte a unei campanii mai largi de limitare a deficitului bugetar in crestere, a dus la mai multe proteste la Budapesta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: