politica

Orban confirma ca sunt tensiuni la varful PNL: „Orice membru al PNL trebuie sa inteleaga imperativele momentului: Romania are nevoie rapid de un guvern functional”

Ludovic Orban a confirmat, sambata seara, dupa o noua runda de negocieri cu USR PLUS si UDMR, ca sunt tensiuni la varful PNL. „Sigur ca nu toata lumea poate fi multumita, dar e o impartire pe baza unor preferinte, pana la urma e normal sa apara si cedari”, a spus liderul PNL.

Intrebat cum raspunde acuzatiilor din interiorul PNL, ca ar fi cedat ministere de forta in schimbul conducerii Camerei Deputatilor, Orban a raspuns ca a respectat mandatul BPN „intru totul”.

„Eu am respectat mandatul Biroului Politic intru totul. Mandatul (…) a fost acela de a merge pe una dintre variantele propuse. Prima varianta a fost acceptata, anume Florin Citu – premier si presedintele PNL – presedintele Camerei Deputatilor. A doua prevedere din protocol legata de respectarea ponderii a fost respectata: in structura Guvernului, PNL detine premier si noua ministere, nu cum s-a prezentat in perceptia publica.

Deci, din punctul asta de vedere, noi am respectat mandatul BPN. In ceea ce priveste repartizarea ministerelor, sigur ca nu mai suntem guvern monocolor, cum am fost in ultimul an si o luna, avem parteneri, trebuie sa tinem cont de punctul de vedere al partenerilor. Nu trebuie sa exista nicio problema – si de la aceasta premisa trebuie sa plecam – in faptul ca un portofoliu e detinut de o alta formatiune politica din coalitie. Noi suntem parteneri, formam o echipa, avem un program de guvernare si sustinem toate proiectele de dezvoltare ale Romaniei prin orice minister, indiferent cine conduce ministerul respectiv”, a precizat Orban, la finalul unei noi runde de negocieri in cadrul coalitiei.

In ceea ce priveste o presupusa tensiune cu liderii din Ardeal ai partidului, el a afirmat ca aceasta nu exista.

„Intre mine si liderii din Ardeal la ora actuala nu exista nicio tensiune. (…) Nu toata lumea poate fi multumita. In orice negociere, mai ales cand e vorba de o coalitie, nu poti sa iei tot. Practic e o impartire care a fost facuta pe baza unor preferinte care au fost exprimate. (…) Am avut ministere pe care toate cele trei partide au vrut sa le detina. Pana la urma e normal sa apara si cedari. Am incredere ca pentru Romania e important sa avem investit cat mai rapid un guvern de profesionisti, de centru-dreapta”, a sustinut Ludovic Orban.

Intrebat daca are in continuare sustinerea partidului pentru a ocupa functia de presedinte al Camerei Deputatilor, liderul PNL a amintit ca a fost o decizie luata in unanimitate in cadrul Biroului Politic National.

„Am incredere in toti parlamentarii PNL si sunt convins ca vor respecta deciziile partidului si vor contribui la un succes in procesul de investire a Guvernului, in procesul de alegere a conducerii celor doua camere si la procesul fundamental de transpunere in legislatie a tuturor obiectivelor din programul de guvernare”, a punctat Orban.

De asemenea, Ludovic Orban s-a referit si la informatiile aparute in presa in cursul zilei de sambata potrivit carora membrii BPN au primit mesaje de convocare la o sedinta a acestui for de conducere.

„Biroul Politic National e convocat de presedintele PNL, de jumatate dintre membrii Biroului Executiv sau de minim o treime dintre filiale. Biroul Politic National nu a fost convocat, a fost o informatie. Prioritatea noastra e aceea de a finaliza programul de guvernare, de a finaliza toate negocierile necesare pentru a putea permite investirea cat mai rapida a unui guvern. (…) In momentul in care vor fi finalizate negocierile, toate candidaturile la functiile de demnitate publica, indiferent ca sunt de ministri sau de secretari de stat, vor fi analizate in forurile statutare ale partidului, in Biroul Politic National, si vom decide cei mai buni candidati ai partidului pentru portofoliile pe care le detinem”, a mai spus liderul liberal.

Rares Bogdan si Robert Sighiartau sunt principalii nemultumiti, acestia reprosandu-i lui Orban ca PNL a pierdut ministerele Dezvoltarii, Transporturilor si al Fondurilor Europene. Acestea ar urma sa revina UDMR si USR PLUS. Aceste ministere ar urma sa beneficieze in viitori ani de fonduri consistente.

Nemultumitii au convocat o sedinta a BPN pentru sambata seara, insa Orban a anuntat ca sedinta este nestatutara.

”Biroul Politic National al PNL va fi convocat de presedintele PNL, Ludovic Orban, la finalizarea negocierilor care se afla in acest moment in desfasurare. BPN convocat in aceasta seara (ora 19), NU s-a realizat in mod statutar, intrucat NU a fost convocat de presedintele PNL. Ludovic Orban”, este anuntul liderului PNL.

Sedinta a fost convocata in timp ce Orban se afla la negocieri cu ceilalti lideri ai coalitiei de dreapta.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cirstoiu, despre averea sa: „Eu de 20 ani, cu sotia mea, am muncit de ne-au sarit capacele ca sa ne facem o reputatie. Ce ati fi vrut, sa merg cu trotineta si sa ascunda masina in garaj?”

Candidatul PSD-PNL Catalin Cirstoiu si-a prezentat vineri pozitia in legatura cu investigatiile de presa privind…

11 minute ago

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

5 ore ago

Tinerii PSD-isti au stricat un eveniment al liderilor PNL: „Daca esti penal stai departe de mine”

Presedintele CJ Iasi Costel Alexe si primarul Mihai Chirica, dar si europarlamentarii Rares Bogdan si…

2 ore ago

Rares Bogdan: „Rares Bogdan isi asuma ca alianta PSD-PNL va avea minimum 17 europarlamentari, putem merge spre 19 sau 20”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan sustine ca Alianta PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate…

2 ore ago

Experti din Bundestag: Introducerea de trupe in Ucraina de catre un stat NATO nu implica intreaga Alianta in razboi

Serviciul de cercetare al Camerei inferioare a parlamentului german, Bundestag, a declarat ca desfasurarea de…

2 ore ago