Orban da asigurari ca CCR nu va putea bloca taierea pensiilor speciale pentru parlamentari: „Este perfect constitutional”

politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a dat asigurari, miercuri, ca CCR nu va declara ca neconstitutionala eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Pensiile vor fi anulate atat pentru parlamentarii in functie cat si pentru cei 800 care deja sunt beneficiari.

„Este perfect constitutional si este un act de dreptate facut de actualii parlamentari. Au aratat ca nu sunt mai presus de lege pentru a beneficia de drepturi de care nu au parte alti cetateni. Este constitutional, Parlamentul are dreptul de a opri acordarea acestui drept pentru orice fost parlamentar sau parlamentar in functie”, a declarat Orban dupa sedinta Parlamentului.

Parlamentul a votat, miercuri, cu o larga majoritate desfiintarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

S-au inregistrat 357 de voturi „pentru”, zero „impotriva”, iar 30 nu au votat, este vorba despre parlamentarii UDMR.

Au fost trei proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale si anume al PNL, al USR si al PSD. Cel mai vechi proiect apartine USR, care a fost depus inca de acum un an si jumatate. Parlamentarii au votat insa proiectul depus de PSD. Deputatul PNL Florin Roman a sustinut ca proiectul are probleme de constitutionalitate si risca sa pice din nou la CCR.

Citeste si: Ciolacu, anunt halucinant in Parlament: PSD ar fi pastrat pensiile speciale pentru parlamentari daca „Guvernul nu ingheta pensiile, salariile, toata Romania”

In acest moment sunt aproximativ 800 de fosti senatori si deputati care primesc pensii speciale in valoare de zece milioane de euro pe an. Pensia speciala medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe luna.

Comentarii: