Orban: „Daca nu va plac gardurile, atunci ii vom lasa pe imigranti sa mearga in Germania si Austria”

externe

Ungaria fie isi va proteja „frontiera verde” cu garduri, fie, „in cazul in care aceasta optiune nu este atat de populara”, i-ar putea lasa pe migranti sa traverseze teritoriul sau pentru a ajunge in Austria si Germania, a declarat joi dimineata premierul ungar Viktor Orban la Bruxelles, dupa summitul extraordinar al celor 28 de state membre ale UE, consacrat crizei migratiei in Europa, relateaza Agerpres.

„Cancelarul austriac a afirmat fara echivoc ca, daca putem sa-i oprim pe migranti doar cu ajutorul un gard, atunci ar trebui mai degraba sa-i lasam sa treaca”, a afirmat Orban pentru jurnalistii ungari. „Aceasta optiune ar trebui luata in considerare”, a adaugat el.

Orban a precizat ca participantii la summit au fost de acord cu privire la cinci din cele sase propuneri inaintate de Ungaria, insa nu au reusit sa ajunga la o pozitie comuna asupra celei de-a sasea, si anume ca Grecia ar trebui sa-si protejeze granitele in colaborare cu Uniunea Europeana in cazul in care nu este in masura sa faca acest lucru singura.

„Este pacat, deoarece aceasta a fost cea mai importanta propunere. In acest sens, frontiera externa a Europei nu este inca aparata si migrantii care incalca acordurile internationale continua sa soseasca prin Grecia”, a mai spus Orban, estimand ca participantilor la summit le-a lipsit determinarea si curajul pentru a face acest pas. „Cred ca nu au considerat acest aspect la fel de important cum il consideram noi”, a adaugat premierul maghiar.

Initial, Orban a prezentat cele sase propuneri miercuri, in Bavaria. In plus fata de controlul UE de-a lungul frontierei elene, el a propus separarea refugiatilor de migrantii economici inainte de a intra in spatiul Schengen si intocmirea de catre UE a unei liste cu tari considerate sigure.

Orban a propus totodata ca fiecare stat membru sa-si creasca contributia la UE cu un procent si sa-si reduca cheltuielile cu un procent, rezultand ca suma alocata pentru refugiati sa ajunga la 3 miliarde de euro. El a propus, de asemenea, stabilirea unui parteneriat cu statele a caror implicare in gestionarea crizei migrantilor este inevitabila, precum Turcia si Rusia, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a subliniat ca ar trebui introduse cote globale si toate tarile din lume ar trebui implicate in gestionarea crizei migrantilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: