Orban, despre evenimentele din Romania: „Este un teren de testare, noi putem trage mai multe concluzii”

politica

Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, urmareste cu atentie evenimentele in desfasurare din Romania. El a declarat intr-un interviu pentru postul de radio public de la Budapesta ca prezidentialele din Romania au demonstrat cum se conecteaza tehnologiile moderne cu alegatorii, dar „o intrebare foarte interesanta si fara raspuns ramane”, cea legata de tipul de platforme social media folosite intr-o campanie, precum si modul in care ele influenteaza votanti.

„Romania este un teren de testare pentru aceasta, iar noi putem trage mai multe concluzii si stabili daca avem ceva de facut pentru a preveni astfel de probleme in Ungaria”, a adaugat Viktor Orban.

Cat despre alegerile parlamentare care au loc duminica, maghiarii din Romania trebuie „sa se asigure” ca vor avea reprezentare in legislativ, a indemnat Orban.

„Fara reprezentare parlamentara, sunt imposibil de promovat interesele comunitatii maghiare in intregul Bazin Carpatic”, remarca premierul ungar. Daca etnicii maghiari vor avea „ponderea corespunzatoare” in parlamentul roman, atunci ei vor face mai usoara misiunea guvernului ungar, inlesnind asistenta pentru ei din partea Ungariei, explica seful guvernului de la Budapesta.

El a spus despre Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), ca in primul tur al alegerilor prezidentiale a fost „pe cont propriu”, reprezentand nu doar etnicii maghiari, ci intreaga natiune.

Citeste si: Ce a stabilit CSAT in cazul Calin Georgescu: „Organele de urmarire penala sa intreprinda de urgenta demersurile necesare”

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a transmis joi ca nu au fost identificate vulnerabilitati in ceea ce priveste furnizarea, in conditii de securitate, a serviciilor de comunicatii si tehnologia informatiei puse la dispozitia Autoritatii Electorale Permanente, organizatorul alegerilor.

Comunicatul STS apare dupa ce CSAT a anuntat ca „potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat ca au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenta corectitudinea procesului electoral”.

STS sustine, contrazicand CSAT, ca nici anterior si nici pe timpul desfasurarii procesului electoral, STS nu a primit informatii de la alte entitati cu responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice.

„Serviciul de Telecomunicatii Speciale a pus la dispozitia CSAT toate informatiile necesare in legatura cu suportul tehnic asigurat de catre STS pentru Autoritatea Electorala Permanenta. Astfel, pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate masuri proactive de prevenire si contracarare a riscurilor de securitate cibernetica, iar sistemele informatice au functionat in parametri optimi. Nu au fost identificate vulnerabilitati in ceea ce priveste furnizarea, in conditii de securitate, a serviciilor de comunicatii si tehnologia informatiei puse la dispozitia AEP, organizatorul alegerilor. De asemenea, nici anterior si nici pe timpul desfasurarii procesului electoral, STS nu a primit informatii de la alte entitati cu responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice”, precizeaza STS intr-un comunicat de presa.

De asemenea, la nivelul Serviciului „nu exista suspiciuni sau indicii in legatura cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru procesul electoral din 24 noiembrie”.

STS adauga faptul ca nu au fost identificate disfunctionalitati in functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) si a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea avand o disponibilitate de 100%.

„Precizam ca site-ul de transparenta prezenta.roaep.ro nu reprezinta un punct de intrare in SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor in format electronic. In acelasi timp, orice suspiciune a alterarii datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica si in prezent de catre public, in sistemul blockchain compus din noduri nationale si aflate in statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea si integritatea datelor. Reamintim ca site-ul public de transparenta prezenta.roaep.ro a fost accesibil neintrerupt, chiar si in conditiile unui numar mare de accesari. Pe acest portal au fost prezentate in timp real datele cu privire la prezenta la vot, iar dupa ora 21,00 au fost prezentate rezultatele cumulate, pe masura ce au fost centralizate de sectiile de votare”, afirma STS.

Conform STS, aceste date au reflectat intocmai rezultatele consemnate in procesele-verbale pe hartie, semnate si asumate in sectiile de votare si in birourile electorale de circumscriptie electorala superioara, inclusiv Biroul Electoral Central.

Datele din sistemul informatic au coincis intocmai cu cele consemnate in procesele-verbale pe hartie, conform verificarilor INS si birourilor electorale superioare.

„Reiteram faptul ca rezultatele oficiale ale alegerilor sunt cele consemnate pe hartie. Terminalele informatice, resursele de comunicatii de acces din sectiile de votare si aplicatiile specifice au fost evaluate constant de catre specialistii STS din prisma securitatii cibernetice si nu au fost identificate anomalii pe timpul desfasurarii procesului electoral. Sistemele tehnice puse la dispozitia AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de catre organizatii, experti sau observatori electorali”, se mai arata in comunicatul STS.

Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au constatat ca au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenta corectitudinea procesului electoral, potrivit documentelor prezentate de reprezentantii autoritatilor cu atributii in domeniul apararii, al ordinii publice si al securitatii nationale, a informat, joi, Administratia Prezidentiala.

„Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu are atributii legate de desfasurarea procesului electoral, insa, in cazul in care exista elemente cu impact asupra securitatii nationale, se impune analiza acestor aspecte in cadrul unei reuniuni a CSAT. In cadrul sedintei, reprezentantii autoritatilor cu atributii in domeniul apararii, al ordinii publice si al securitatii nationale au prezentat evaluari cu privire la posibile riscuri la adresa securitatii nationale, generate de actiunile unor actori cibernetici statali si non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat ca au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenta corectitudinea procesului electoral”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: