politica

Orban, dezvaluiri grave. Operatiune mafiota in Parlament chiar inainte de votul pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Cum s-a incercat intimidarea deputatilor PNL

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat miercuri ca asupra a numerosi deputati PNL s-a executat o operatiune de intimidare chiar inainte de votul pe proiectul de lege de desfiintare a Sectiei Speciale. Acestia au fost sunati de pe un numar necunoscut, cerandu-li-se sa se prezinte la DNA Brasov.

„S-a petrecut un lucru absolut incredibil. Foarte multi colegi deputati din PNL cu 40 de minute, cu 30 de minute, cu 20 de minute inainte de exercitarea votului pe proiectul de lege de desfiintare a Sectiei Speciale au fost sunati si convocati la DNA Brasov. Inainte de a vota proiectul de lege, mai multi deputati ai PNL au fost sunati de pe un numar de telefon si au fost convocati la DNA Brasov. Evident ca era un apel fals. Cineva a premeditat sa fie chemati in mod fals. Peste zece deputati au fost in aceasta situatie, s-a incercat sa ii faca sa plece din sala”, a anuntat Orban la Parlament.

„Le-am sugerat sa faca sesizare la politie, sa se identifice numarul de telefon, pentru a vedea identitatea celor care au putut sa gandeasca asa ceva”, a adaugat Orban.

Inainte ca deputatii sa voteze proiectul de lege, liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a cerut amanarea sedintei sustinand ca in sala nu este cvorum. Informatia a fost falsa.

Deputatii au adoptat, miercuri, in plen, proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ) in forma primita de la Comisia juridica, unde au fost adoptate mai multe amendamente, printre care si unul al deputatului minoritatilor nationale Ionel Stancu, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM.

S-au inregistrat 171 de voturi „pentru”, 136 ‘contra’ iar doi deputati nu au votat.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare desfiintarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, stabilindu-se o serie de masuri tranzitorii care decurg din aceasta operatiune. Totodata, se propune abrogarea sectiunii care priveste organizarea, functionarea si competenta acestei Sectii din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara si instituirea unor dispozitii referitoare la situatia personalului si a dosarelor aflate pe rolul Sectiei la data intrarii in vigoare a acestei legi.

Potrivit unui amendament, „Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatorii si procurorii pot fi trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia”.

„Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ministrul Justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu au drept de vot in situatiile in care sectiile indeplinesc rolul de instanta de judecata in domeniul raspunderii disciplinare, la solutionarea sesizarilor referitoare la buna reputatie a judecatorilor si procurorilor, a cererilor privind incuviintarea perchezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu cu privire la judecatori, procurori ori magistrati-asistenti, precum si a cererilor privind incuviintarea trimiterii in judecata a judecatorilor si procurorilor pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie”, prevede un alt amendament.

Sectia pentru judecatori si Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii incuviinteaza trimiterea in judecata a judecatorilor pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie.

„Daca cererea de incuviintare a trimiterii in judecata priveste un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la solutionarea respectivei cereri. Analizand cererea de incuviintare a trimiterii in judecata, sectia nu se poate pronunta cu privire la temeinicia acuzatiei si nici cu privire la oportunitatea trimiterii in judecata, la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii celorlalte acte de urmarire penala. Sectia corespunzatoare se pronunta prin hotarare, in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Sectia poate respinge cererea, prin hotarare motivata”, mai prevede un alt amendament adoptat.

Membrii Comisiei juridice au respins toate amendamentele depuse de PSD referitoare la eliminarea textelor din proiect.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, forul decizional fiind Senatul.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

O oră ago

Chinezii au construit in desert macheta centrului capitalei Taiwanului, probabil pentru a simula planuri de invazie

Pe un teren de antrenament militar situat in regiunea desertica Mongolia Inferioara, China a construit…

2 ore ago

Mercedes opreste productia modelului Smart: „Nu a adus niciodata profit”. Nici parteriatul nu chinezii nu a mers

Gata, gata, asta este: Dupa mai bine de 25 de ani, Mercedes pune capat productiei…

O oră ago

Ar trebui ca UE sa continue sa sprijine Ucraina? Sondajele arata ca europenii sunt in favoarea ajutorului

Majoritatea respondentilor la un sondaj pentru Euronews realizat de IPSOS considera ca sprijinul acordat Ucrainei…

O oră ago

SUA ii numesc pe anchetatorii din Rusia drept „vanzatori de balegar” din cauza afirmatiilor privind atacul de la Moscova

Statele Unite i-au catalogat joi pe oficialii rusi drept "vanzatori de gunoi de grajd destul…

O oră ago

Cei mai bogati din lume. Averea celor 1% din top tocmai a atins un nivel record de 44.000 de miliarde de dolari

Avutia celor 1% din top a atins un nivel record de 44.600 de miliarde de…

O oră ago