BREAKING Premierul Orban anunta ca Insula Belina si Bratul Pavel reintra de azi in posesia statului roman

news

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, in sedinta de Guvern ca Insula Belina si Bratul Pavel au reintrat in posesia statului soman.

„Am o veste buna sa va dau: dupa o lunga perioada in care Insula Belina si Bratul Pavel au ratacit prin mainile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului si ai lui Dragnea, astazi Insula Belina va reveni in administrarea statului. Astazi se semneaza procesul-verbal de preluare de catre Apele Romane a Insulei Belina si a Bratului Pavel, iar preluarea – de asta a si aparut o intarziere fata de planul pe care l-am avut – se va face fara contractele pe care le incheiase Consiliul judetean, adica beneficiarul il stiti foarte bine: Tel Drum. Practic, preluarea va fi curata.

Sigur, dupa aia, trebuie vazut tot ce s-a construit in mod ilegal in Insula Belina si trebuie dispuse toate masurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui sa vina cu o hotarare de Guvern, in care sa reglementam toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina si a Bratului Pavel.

Sa incheiem acest episod trist in care baroni rosii au incercat sa transforme in mosie proprie, practic, proprietati ale statului roman”, a declarat Orban in sedinta de Guvern.

Un pilot de la o companie de transport aerian a declarat, la inceputul lunii martie, la Tribunalul Bucuresti, ca l-a transportat de mai multe ori pe fostul lider al PSD Liviu Dragnea cu un elicopter pe Insula Belina.

Pilotul a relatat ca l-a dus de cinci-sase ori pe Dragnea cu elicopterul pe Insula Belina, iar la inceput a fost nevoit sa aterizeze intr-o „zona salbatica” cu vegetatie inalta.

„Am efectuat zboruri cu elicopterul pe Insula Belina. Eu nu stiam atunci ca este o insula, mai degraba era un teren neamenajat. Am fost de cinci-sase ori. La primul zbor am mers cu proprietarul elicopterului si am observat ca era o zona salbatica cu vegetatie inalta. El a facut demersuri pentru a se construi o platforma de aterizare. L-am transportat pe insula pe domnul Dragnea, dar si alte persoane, intre care pot mentiona pe domnul Adrian, care lucra la SPP, apoi era consilier. Tineam legatura cu Adrian, au fost ocazii cand plecam de la Baneasa si acolo nu intra oricine. (…) Aceste zboruri au avut loc in 2016 – 2017, in campania electorala. Il lasam pe domnul Dragnea pe insula si dura o perioada pana cand il luam. Platforma respectiva a fost construita special pentru a ateriza cu elicopterul. Discutia a fost sa se curete locul si a fost construita acea platforma. Prima data am vazut ca vegetatia era foarte inalta si apoi ni s-a spus sa aterizam pe acea platforma. (…) Sigur nu faceam transport de agrement propriu, totul avea legatura cu Liviu Dragnea”, a declarat pilotul.

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul „Belina”, fiind acuzata de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Adrian Ionut Gadea, la data faptelor presedinte al CJ Teleorman; Ionela Stoian (fosta Vasile), director in cadrul MDRAP la data faptelor; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria; Rodica Gusa, asistent registrator la acelasi birou.

Procurorii sustin ca in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman, iar dupa doar cateva zile cele doua proprietati, cu suprafata de 278,78 de hectare si, respectiv, 45 de hectare, au fost inchiriate tot ilegal firmei Tel Drum, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptata HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale.

Potrivit anchetatorilor, Insula Belina si Bratul Pavel, fiind situate in albia minora a Dunarii, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, astfel ca nu puteau fi trecute in proprietatea unui Consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: