Orban nu va mai putea sa blocheze deciziile UE. Ursula von der Leyen anunta o mare „reforma” a UE: renuntarea la votul in unanimitate a celor 27 de state membre in domenii cheie

externe

Viktor Orban, santaj, fonduri europene, deblocare, Ungaria

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronuntat luni in favoarea unei modificari a tratatelor UE „daca va fi necesara” si la renuntarea la votul in unanimitate a celor 27 de state membre in domenii cheie, in cadrul unui discurs sustinut la Strasbourg, relateaza AFP, citata de Agerpres. Ungaria lui Viktor Orban s-a opus in mod repetat in ultima vreme mai multor decizii care vizau sanctiuni la adresa Rusiei.

„Am sustinut mereu ca votul in unanimitate in anumite domenii cheie pur si simplu nu mai are sens”, a declarat Ursula von der Leyen in cadrul unui discurs sustinut in plenul Parlamentului European. Ea s-a declarat gata sa reformeze UE, „schimband tratatele daca va fi necesar”.

Presedinta executivului european a sustinut acest discurs cu prilejul ceremoniei de inchidere a Conferintei privind viitorul Europei, o ampla consultare cetateneasca la scara UE.

„Europa ar trebui sa joace un rol mai important, de exemplu in domeniul sanatatii sau al apararii. Si noi trebuie sa amelioram in permanenta functionarea democratiei noastre”, a mai spus Ursula von der Leyen. „Voi fi mereu de partea celor care vor sa reformeze UE pentru ca ea sa functioneze mai bine”, a adaugat ea.

PE a facut apel saptamana trecuta la declansarea unei proceduri de schimbare a tratatelor europene. O etapa riscanta dar necesara pentru anumite propuneri precum, de exemplu, dreptul de intiativa al Parlamentului sau extinderea competentelor Bruxellesului in materie de aparare sau de sanatate.

Unanimitatea statelor membre, necesara intr-un anumit numar de domenii, in special cel financiar, si sursa frecventa de blocaje, dupa cum o arata in prezent discutiile dificile privind un embargo asupra petrolului rusesc, este de asemenea pusa in discutie.

Ideea unei schimbari a tratatelor provoaca totusi ostilitate din partea Celor 27. Zece tari din UE, intre care Danemarca, Suedia, Finlanda si Bulgaria, au criticat luni „tentativele neanalizate si premature” de a lansa o astfel de procedura.

Nascuta dintr-o idee a presedintelui francez Emmanuel Macron, Conferinta privind viitorul Europei a inceput in urma cu un an.

La final, prin intermediul unui vast proces de reunire a unor comisii si grupuri de lucru tematice, la care au fost asociati 800 de cetateni, alesi, diversi reprezentanti ai societatii civile, circa 325 de masuri din 49 de categorii au fost aprobate pe 30 aprilie.

„Mesajul vostru a fost primit”, le-a spus Ursula von der Leyen participantilor. „Exista deja multe lucruri pe care le putem face fara a astepta”, a estimat ea, promitand noi propuneri in discursul ei privind starea Uniunii de pe 3 septembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: