Orban pare ca stie deja ce va decide CCR in cazul Renate Weber: „Sub conducerea lui Dorneanu, CCR a luat atatea decizii care nu au nicio legatura cu Constitutia”

politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a reamintit marti, cu putin timp inainte de decizia CCR in cazul Renate Weber, ca Valer Dorneanu a luat  decizii „care nu au nicio legatura cu Constitutia”.

„Noi am avut argumente foarte solide: incalcarea de Constitutie si a legislatiei tarii, facute de Avocatul Poporului. In baza acestor argumente, am decis revocarea din functie a doamnei Renate Weber. Iar eu v-am spus asa, ca o propozitie: Renate Weber a actionat ca un avocat al PSD si a pus in pericol viata si sanatatea romanilor.

(…) Cu siguranta trebuie sa tinem cont de decizia CCR, chiar daca este condusa de Dorneanu. Ne-a aratat atatea decizii care nu au nicio legatura cu Constitutia. Nu pot sa anticipez. Vom vedea hotararea Curtii”, a spus Ludovic Orban la Parlament.

Orban a precizat ca PNL nu va renunta la demersul de revocare a Renatei Weber din functie daca CCR va admite sesizarea PSD.

„Cu siguranta, vom vedea, sa vedem hotararea Curtii”, a spus Orban, intrebat daca va continua procesul de revocare dupa o decizie a CCR.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta, marti, sesizarea Partidului Social Democrat in legatura cu hotararea Parlamentului pentru revocarea lui Renate Weber din functia de Avocat al Poporului.

Hotararea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstitutionala, fiind incalcate prevederile referitoare la principiul legalitatii si durata de 5 ani a mandatului acestuia, se arata in sesizarea depusa de PSD la Curtea Constitutionala.

Potrivit documentului, hotararea Parlamentului a incalcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalitatii si art. 58 alin. (1) din Constitutie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

„In mod contrar garantiilor de independenta ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenta Curtii Constitutionale si prevazute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotararea de revocare a Avocatului Poporului cu incalcarea Constitutiei, a standardelor de independenta ale institutiei, dar si chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, astfel cum au fost explicitate in jurisprudenta Curtii Constitutionale, utilizand revocarea ca un mecanism de control discretionar, politic, iar nu ca un control de legalitate in privinta Avocatului Poporului”, se arata in sesizare.

Semnatarii sesizarii precizeaza ca nu contesta dreptul Parlamentului de a evalua activitatea Avocatului Poporului, ci „tocmai constitutionalitatea acestei evaluari, in sensul ca evaluarea realizata nu a fost una obiectiva, nu a respectat cadrul constitutional si legal si nu a fost bazata pe o demonstratie a unor incalcari cumulative a Constitutiei si a legilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: