Orban pune din nou talpi actiunilor UE contra Rusiei: „Noile sanctiuni ar echivala cu o bomba atomica aruncata asupra economiei ungare”

externe

Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sanctiuni al Uniunii Europene impotriva Rusiei in forma sa actuala, inclusiv un embargou asupra importurilor de titei rusesc, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri la radioul de stat, citat de Reuters.

Orban a spus ca propunerea actuala a Comisiei Europene ar echivala cu o „bomba atomica” aruncata asupra economiei ungare, adaugand ca Budapesta este pregatita sa negocieze daca observa o noua propunere care sa raspunda intereselor Ungariei.

Printre altele, intr-o scrisoare citata joi de Financial Times (FT), premierul Viktor Orban i-a declarat de asemenea presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen ca Ungaria nu poate sa sustina cel mai recent plan de sanctiuni ale UE „in forma sa actuala”.

„Daca comisia insista asupra adoptarii propunerii sale, va trebui sa-si asume intreaga responsabilitate pentru un esec istoric in cursul integrarii europene”, a notat Orban.

Diplomatii UE se cearta cu privire la planurile anuntate de Von der Leyen saptamana aceasta de a elimina treptat toate importurile de titei rusesc sau de petrol rafinat, ca parte a celui de-al saselea pachet planificat de sanctiuni impotriva Moscovei, drept represalii pentru invazia din Ucraina.

Ungaria, fara iesire la mare si care se bazeaza in mare masura pe petrolul rusesc, precum si Slovacia ar beneficia de o perioada mai lunga de eliminare treptata conform propunerilor UE. Dar pachetul a depasit cu mult consensul UE, i-a scris Orban lui Von der Leyen, noteaza FT, citat de Agerpres.

Pentru „Ungaria, sanctiunile propuse necesita o modernizare serioasa a infrastructurii alternative de aprovizionare si o rearanjare completa a capacitatilor noastre de rafinare”, a notat Orban. „Aceste eforturi necesita timp si investitii care sunt redundante si, prin urmare, nu pot fi finantate in conformitate cu criteriile de piata”.

„Nici Ungaria si nici UE in ansamblu nu sunt pregatite sa adopte si sa puna in aplicare masurile propuse de comisie. Sanctiunile ar trebui adoptate intr-un moment in care toate conditiile prealabile necesare sunt indeplinite in toate statele membre”, se mai spune in scrisoare.

Sanctiunile au „deturnat resursele nationale necesare catre investitii redundante in combustibili fosili, in timp ce finantarea relevanta din partea UE ne este disponibila doar pe hartie”, a notat Orban, facand aluzie la disputele de lunga durata dintre Budapesta si Bruxelles privind distributia fondurilor UE si asupra statului de drept, care au intarziat recuperarea post-pandemica.

Orban a mai spus ca sanctiunile vor creste si mai mult preturile energiei, fara ca UE sa ia masuri de atenuare.

Comisia a purtat discutii cu Ungaria joi, iar diplomatii UE isi pastreaza speranta ca se poate ajunge la un acord in cateva zile, cu posibile concesii, inclusiv bani UE pentru construirea unei noi infrastructuri.

„Sunt negociatori duri, dar in cele din urma deschisi la compromis”, a spus unul dintre ei. „Am convenit deja cinci pachete de sanctiuni cu Ungaria”, a adaugat el.

UE a fost de acord sa puna capat importurilor de carbune rusesc, dar pana acum s-a abtinut de la interzicerea gazului din Rusia, in timp ce tari precum Germania inca depind foarte mult de aceste livrari.

Cu toate acestea, compania energetica de stat rusa Gazprom a intrerupt aprovizionarea cu gaz a Poloniei si Bulgariei, deoarece ele au refuzat sa respecte cererea Kremlinului de a plati factura in ruble, despre care UE spune ca ar incalca sanctiunile.

Printre altele, premierul ungar Viktor Orban a semnalat vineri ca schimbari semnificative in structura noului sau guvern urmeaza a fi efectuate la sfarsitul acestei luni, noteaza Reuters.

Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la scrutinul de luna trecuta, a declarat la radioul de stat ca isi va prezenta noul guvern pana cel tarziu la sfarsitul lunii mai.

Comentarii: