Orban sare in ajutorul pro-rusilor din Georgia. Merge in vizita oficiala la Tbilisi pentru a sustine partidul Visul Georgian, acesta fiind acuzat de pro-europeni ca a falsificat alegerile cu ajutorul Rusiei
Dupa alegerile parlamentare contestate din Georgia, premierul ungar Viktor Orban este asteptat luni sa viziteze tara din Caucaz. „Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, care detine presedintia Consiliului UE, va efectua o vizita oficiala in Georgia pe 28 si 29 octombrie”, a anuntat guvernul georgian, relateaza televiziunea germana N-TV.
Orban este considerat un aliat apropiat al partidului de guvernamant Visul Georgian, favorabil Moscovei. Orban felicitase deja partidul de guvernamant pentru „victoria covarsitoare”, la scurt timp dupa inchiderea urnelor, sambata seara. Oamenii din Georgia stiu „ce este mai bine pentru tara lor”, a explicat Orban intr-o postare pe X. „Ei s-au facut auziti astazi”, a mai scris el.
Dupa numararea voturilor in peste 99% din circumscriptii, comisia electorala a declarat castigator partidul Visul georgian cu 54 la suta din voturi, iar alianta pro-occidentala de opozitie a ajuns la 37,58%. Opozitia califica rezultatele oficiale drept „falsificate”. Atat tabara guvernamentala, cat si opozitia isi revendica victoria.
Miliardarul Bidzina Ivanisvili, care a fondat Georgian Dream si inca il controleaza, a declarat ca partidul a obtinut succes in vremuri dificile. „Va asigur ca tara noastra va avea mult succes in urmatorii patru ani”, a adaugat el.
Sefa celui mai mare partid de opozitie, UNM, Tina Bokusava, a declarat ca alianta proeuropeana nu recunoaste „rezultatele falsificate ale alegerilor furate”. Ea a vorbit despre o „incercare de a fura viitorul Georgiei”. Presedintele georgian Salome Zourabicvili a respins, de asemenea, rezultatul ca fiind „falsificat” si a dat vina pe o „operatiune speciala rusa”.
Scrutinul a fost perturbat de „inegalitati (intre candidati), presiuni si tensiuni”, au apreciat observatorii electorali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliului Europei, Parlamentului European si NATO intr-o declaratie comuna. Ei si-au exprimat ingrijorarea cu privire la credibilitatea rezultatului oficial.
Ungaria detine in prezent presedintia rotativa a Consiliului UE. Premierul nationalist de dreapta Orban intretine relatii stranse cu liderul rus Vladimir Putin si critica in mod regulat sprijinul occidental acordat Ucrainei in razboiul sau defensiv impotriva trupelor de invazie rusesti.
Presedinta Georgiei a declarat duminica ca nu recunoaste rezultatele votului parlamentar din acest weekend, despre care oficialii electorali spun ca a fost castigat de partidul de guvernamant. Ea a acuzat ca tara a cazut victima unei „operatiuni speciale rusesti” menite sa o indeparteze de calea spre Europa.
Alaturi de liderii opozitiei, presedintele Salome Zourabichvili i-a indemnat pe georgieni sa se adune luni seara pe strada principala din Tbilisi pentru a protesta impotriva a ceea ce ea a numit o „falsificare totala, un furt total al voturilor voastre”.
„Aceste alegeri nu pot fi recunoscute, deoarece reprezinta recunoasterea intruziunii Rusiei aici, subordonarea Georgiei fata de Rusia”, a declarat Zourabichvili.
🚨 BREAKING: Georgian President Salome Zourabichvili called for citizens to take to the streets in protest after the opposition’s claimed the ruling party used widespread fraud to win yesterday’s election.
Read the full story: https://t.co/lWL2jBPhO2 pic.twitter.com/tA7SOsNiuN
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) October 27, 2024
Comisia Electorala Centrala a declarat duminica ca partidul de guvernamant, Visul Georgian, a obtinut 54,8% din voturile de sambata, cu aproape 100% din buletinele de vot numarate.
Visul Georgian a devenit din ce in ce mai autoritar in ultimul an, adoptand legi similare celor folosite de Rusia pentru a reprima libertatea de exprimare. Bruxelles-ul a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei la UE din cauza unei „legi privind influenta straina” de tip rusesc, adoptata in iunie. Multi georgieni au considerat votul de sambata drept un referendum privind oportunitatea de a adera la Uniunea Europeana.
Campania electorala din aceasta natiune din Caucazul de Sud cu 3,7 milioane de locuitori, care se invecineaza cu Rusia, a fost dominata de politica externa si marcata de o lupta acerba pentru voturi si acuzatii de campanie de denigrare.
Zourabichvili a acuzat ca in tara au avut loc „alegeri rusesti” si a afirmat ca „tehnologia a fost utilizata pentru a acoperi contrafacerea. Un astfel de lucru nu s-a mai intamplat niciodata”.
Observatorii electorali europeni au declarat ca alegerile au avut loc intr-un mediu „divizant”, marcat de intimidare si cazuri de cumparare de voturi, vot dublu si violenta fizica.
In timpul campaniei, Visul georgian a folosit „o retorica antioccidentala si ostila … a promovat dezinformarea rusa, manipularile si teoriile conspiratiei”, a declarat Antonio Lopez-Isturiz White, seful delegatiei de monitorizare a Parlamentului European.
„Paradoxal, guvernul a sustinut in continuare ca continua integrarea europeana a Georgiei”, a adaugat el.
Conduita sondajelor, a spus el, este o dovada in plus care indica „regresul democratic” al partidului de guvernamant.
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat ca a solicitat oficialilor georgieni sa „investigheze rapid, transparent si independent” neregulile electorale si a cerut partidului de guvernamant sa isi demonstreze „angajamentul ferm” fata de UE.
Premierul Irakli Kobakhidze a descris duminica victoria formatiunii Visul georgian drept „impresionanta si evidenta” si a declarat ca „orice incercare de a vorbi despre manipularea alegerilor … este sortita esecului”.
Victor Orban din Ungaria a fost primul lider strain care a felicitat Visul Georgian si va fi primul lider strain care va vizita Georgia si se va intalni cu prim-ministrul atunci cand va efectua o vizita in capitala luni si marti.
Observatorii electorali georgieni, care au fost stationati in intreaga tara, au transmis, de asemenea, multiple incalcari si au declarat ca rezultatele nu reflecta „vointa poporului georgian”.
In capitala Tbilisi, Tiko Gelashvili, in varsta de 32 de ani, a declarat pentru Associated Press: „Rezultatele care au fost publicate sunt doar minciuni si falsificate”.
Cifrele initiale arata ca prezenta la vot a fost cea mai mare de cand Visul Georgian a fost ales pentru prima data in 2012.
Partidul de opozitie Miscarea Nationala Unita a declarat ca sediul sau a fost atacat sambata, in timp ce mass-media georgiana a informat ca doua persoane au fost spitalizate dupa ce au fost atacate in afara sectiilor de votare.
„Cea mai importanta intrebare este daca aceste alegeri vor fi sau nu recunoscute de comunitatea internationala”, a declarat Natia Seskuria, director executiv al Institutului Regional pentru Studii de Securitate din Tbilisi. „Perspectivele economice si politice” ale Georgiei depind de alegeri, a spus ea.
Rusia si Georgia au purtat un scurt razboi in 2008, iar Moscova ocupa inca 20% din teritoriul Georgiei. In ciuda acestui fapt, Visul Georgian a adoptat legi de tip rusesc si multi georgieni se tem ca guvernul indeparteaza tara de Occident si o aduce pe orbita Moscovei.
Observatorii electorali au declarat ca cazurile de intimidare si incalcarile electorale au fost deosebit de vizibile in zonele rurale.
Visul Georgian a obtinut cea mai mare cota de voturi – aproape 90% – in regiunea Javakheti din sudul Georgiei, la 135 de kilometri vest de capitala. In Tbilisi, nu a obtinut mai mult de 44% din voturi in niciun district. Regiunea Javakheti este predominant agricola si multi oameni sunt etnici armeni care vorbesc armeana, rusa si putin georgiana.