Orban si-a gasit un lider de seama pentru grupul de „patrioti” extremisti format in Parlamentul European: Jordan Bardella, seful partidului infrant la alegerile din Franta

externe

viktor orban

Partidul francez Adunarea Nationala (RN, extrema dreapta) s-a alaturat luni noului grup politic de dreapta radicala creat la initiativa premierului ungar Viktor Orban si care devine a treia forta politica din Parlamentul European, transmit AFP si DPA, citate de Agerpres.

Liderul RN, Jordan Bardella, va prezida noul grup politic intitulat ”Patrioti pentru Europa”, a anuntat eurodeputatul RN Jean-Paul Garraud, in cursul unei reuniuni desfasurate la Bruxelles. Aceasta alianta a fost anuntata a doua zi dupa alegerile parlamentare din Franta, unde extrema dreapta a avansat, fara insa a obtine o majoritate in parlamentul de la Paris.

Noul grup europarlamentar va avea 84 de membri din 12 tari si va reprezenta ”aceasta miscare suveranista de care suntem foarte atasati”, a afirmat Garraud, intr-o conferinta de presa.

”Suntem ferm impotriva acestui aspect ultrafederalist al Uniunii Europene – faptul ca UE vrea cu orice pret sa domine statele. Jordan Bardella si Marine Le Pen lucreaza de mult timp pentru a forma un grup care poate influenta in mod real deciziile Parlamentului European”, a subliniat el.

Partidul italian Liga, condus de Matteo Salvini, si-a anuntat participarea la noul grup, care in opinia sa va fi ”decisiv pentru a schimba viitorul acestei Europe”.

Premierul ungar Viktor Orban si-a dezvaluit in 30 iunie intentia de a forma acest grup europarlamentar, alaturi de Partidul Libertatii din Austria (FPO) si de formatiunea ANO, a premierului ceh Andrej Babis. Prin crearea noului grup, Orban insusi si-a exprimat ambitia de a se face auzita o voce diferita in UE – una contra sprijinului militar pentru Ucraina, impotriva ”imigratiei ilegale” si pentru ”familia traditionala”.

In ultima saptamana, cinci partide din diferite tari au anuntat ca adera la noul grup europarlamentar: Partidul pentru Libertate (PVV, al liderului extremei drepte olandeze Geert Wilders), miscarea portugheza Chega, partidul spaniol VOX, Partidul Popular Danez si partidul de extrema dreapta belgian Vlaams Belang.

Cu cei 30 de eurodeputati, RN preia de facto conducerea noului grup in termeni de efective. Partidul Fidesz, al lui Viktor Orban, are 10 eurodeputati.

Noul grup politic il depaseste pe Renew Europe (76 de locuri), din care face parte formatiunea Renaissance a presedintelui francez Emmanuel Macron. De asemenea, el depaseste si grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR, 78 de locuri), asociat sefei guvernului italian Giorgia Meloni.

Mai multe formatiuni care au aderat la ”Patrioti pentru Europa” au facut pana acum parte din grupul Identitate si Democratie (ID).

La randul lor, partidul ceh ANO a parasit Renew Europe, in timp ce Vox a iesit din grupul ECR.

Partidul german de extrema dreapta ”Alternativa pentru Germania” ramane pentru moment izolat in Parlamentul European, dupa ce a fost exclus din grupul ID in urma unei serii de scandaluri in care a fost implicat unul din liderii sai, suspectat de apropiere de Rusia si China.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: