Orbit de furie ca nu a primit mineralele rare ale Ucrainei, Donald Trump sustine ca Zelenski „are o rata de aprobare de 4%”. In realitate, peste jumatate dintre ucraineni declara ca au incredere in presedintele lor

Presedintele american Donald Trump a declarat ca Ucraina ar trebui sa organizeze noi alegeri, aruncand aparent vina pentru razboiul in curs de desfasurare asupra conducerii din timpul razboiului a presedintelui Volodimir Zelenski.
Comentariile lui Trump vin dupa ce oficialii americani si rusi s-au intalnit mai devreme in cursul zilei in Arabia Saudita – fara Ucraina – pentru a discuta strategii de incheiere a razboiului la scara larga.
Vorbind pe tema motivului pentru care Ucraina nu a fost prezenta la discutii, Trump a invinuit tara asediata pentru inceputul invaziei Rusiei si pentru ca nu a „facut o intelegere” pentru a obtine pacea, scrie Kyiv Independent.
Ucraina ar trebui sa organizeze alegeri pentru ca Zelenski are o „rata de aprobare de 4%”, a mai afirmat Trump fara dovezi. Afirmatia contrazice sondajele recente ale Institutului International de Sociologie de la Kiev, care arata ca, incepand cu decembrie 2024, 52% dintre ucraineni au incredere in Zelenski.
Propaganda Kremlinului a impins naratiunea potrivit careia Zelenski este un lider ilegitim, bazandu-se pe premisa ca primul sau mandat prezidential trebuia initial sa se incheie in 20 mai 2024. Afirmatia falsa ignora faptul ca constitutia ucraineana interzice alegerile in timpul legii martiale, care a intrat in vigoare dupa ce Rusia a lansat invazia la scara larga in 2022.
Trump s-a distantat de naratiunea rusa, sustinand ca a fost opinia sa personala ca Ucraina ar trebui sa organizeze alegeri. „Asta nu este o chestie ruseasca. Este ceva ce vine de la mine”, a spus el.
Trump a continuat sa descrie distrugerea Ucrainei in termeni exagerati, afirmand in mod fals ca majoritatea oraselor sale au fost „aruncate in aer”.
„Nu stiu cum mai traieste cineva acolo”, a spus el, afirmand in acelasi timp ca o intelegere rapida la inceputul razboiului ar fi putut oferi Ucrainei „aproape tot pamantul, totul, aproape tot pamantul, si niciun om nu ar fi murit si niciun oras nu ar fi fost demolat”.
Reuniunea americano-rusa din Arabia Saudita s-a incheiat fara acorduri concrete privind incetarea razboiului, insa absenta Ucrainei reprezinta un semnal ingrijorator pentru Kiev si partenerii sai.
Delegatia americana, condusa de secretarul de stat Marco Rubio, a subliniat ca discutiile au fost doar inceputul unei „calatorii lungi si dificile” si al unui „proces serios” pentru a pune capat invaziei la scara larga. Rubio a sustinut anterior ca atat Europa, cat si Ucraina vor fi implicate odata cu inceperea negocierilor oficiale.