Ordinul a aparut in Monitorul Oficial. Si PSD-istii vor trebui sa poarte masca in timpul discursurilor din Parlament

news

Ordinul Ministerului Sanatatii si al Ministerului Afacerilor Interne care prevede ca este obligatorie purtarea mastii de protectie in orice spatiu public inchis a fost publicat in Monitorul Oficial. Documentul are mai multe modificari fata de forma initiala, fiind mai restrictiv in privinta categoriilor exceptate de la purtarea mastii.

Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Afacerilor Interne privind instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminarii cu virusul SARS CoV-2 pe durata starii de alerta a fost aprobat miercuri de ministrul Sanatatii, fiind publicat abia vineri noapte in Monitorul Oficial.

Masca de protectie trebuie purtata in orice spatiu public inchis, spatii comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca, pe toata durata prezentei in aceste spatii.

Fata de forma initiala, au fost facute cateva modificari legate de categoriile de persoane exceptate de la purtarea mastii de protectie. De exemplu, in forma initiala a ordinului erau mentionati „elevii/studentii doar in timpul orelor de curs, daca se respecta distantarea corespunzatoare”. Conform actului publicat in Monitorul Oficial, elevii nu mai apar printre categoriile exceptate.

De asemenea, in forma initiala era prevazut ca nu trebuie sa poarte masca angajatul singur in birou sau daca sunt „minimum 2 m intre persoanele din acel birou, cu conditia aerisirii camerei, cel putin la doua ore si se asigura dezinfectia suprafetelor”. Acum, exceptie fac doar angajatii singuri in birou.

Cine este exceptat de la purtarea mastii de protectie:

  • Angajatul este singur in birou
  • Persoana sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare
  • Persoana desfasoara activitati fizice intense si/sau in conditii de munca solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta)
  • Prezentatorii TV si invitatii acerstora, cu conditia pastrarii unei distante de 3 metri intre ei
  • Vorbitorii in public, in spatii interioare, cu conditia respectarii distantei de 3 metri fata de public si a prezentei a cel mult 16 persoane
  • Copiii cu varsta sub 5 ani

Ordinul prevede ca „pe durata starii de alerta, in spatiile publice inchise, spatiile comerciale si la locul de munca, se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile si cu respectarea instructiunilor generale privind masurile de igiena prevazute in aenxa” care face parte din ordin.

Pe durata starii de alerta, se instituie „obligativitatea institutiior publice, operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea astfel incat sa se asigure la intrarea in sediu efectuarea triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor”.

Liderii PSD si ALDE au refuzat, in aceasta saptamana, sa poarte masca in Parlament invocand diferite pretexte.

Mai mult despre: ,


Comentarii: