Ordonanta de amnistie si gratiere devine imposibila. Anuntul care il darama pe infractorul-sef al PSD

politica

Ministerul Justitiei a preluat presedintia Consiliului JAI / Justitie si Afaceri Interne, a anuntat, pe Facebook, ministrul Tudorel Toader, precizand ca numirea procurorului-sef european se afla printre prioritatile Romaniei. In aceste conditii este extrem de putin probabil ca Ministerul Justitiei sa mai propuna adoptarea unei ordonante de amnistie si gratiere, o masura care nu este deloc agreata de Bruxelles.

In perioada 6-7 decembrie 2018, ministrul Justitiei a participat, la Bruxelles, la ultima reuniune a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, sub egida presedintiei Austriei. Pe 7 decembrie 2019, la finalul Sesiunii Justitie, Tudorel Toader anunta ca a preluat oficial Presedintia acestei formatiuni, ce va fi exercitata de catre Romania incepand cu 1 ianuarie 2019.

„In cadrul acestei reuniuni, ministrii de justitie au adoptat abordarea generala cu privire la propunerea de directiva privind contractele de vanzari de bunuri, propunerea de reformare a Regulamentului Bruxelles II bis si propunerea de Regulament privind ordinele europene de furnizare si conservare a probelor electronice in materie penala. Pe agenda, s-au mai aflat informari privind stadiul operationalizarii Parchetului European, pregatirea de catre Comisia Europeana a mandatelor de negociere privind cel de-al doilea Protocol aditional la Conventia de la Budapesta privind criminalitatea informatica si respectiv, un acord intre UE si SUA privind probele electronice in materie penala”, transmite Toader, citat de mediafax.

Totodata, ministrul Justitiei a participat la dejunul de lucru al ministrilor justitiei din Statele Membre, unde s-a abordat subiectul combaterii antisemitismului prin mijloace de drept penal si a avut intrevederi cu doamna Vera Jourova, comisar pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, precum si cu omologii sai din Austria, Luxemburg si Croatia.

„Fiind ultimul Consiliu JAI din mandatul Presedintiei austriece, viitoarea Presedintie a Romaniei la Consiliul UE a prezentat prioritatile sale in domeniul justitiei pentru semestrul I al anului 2019, intre care: avansarea negocierilor referitoare la propunerea de Regulament privind probele electronice in materie penala si obtinerea abordarii generale asupra propunerii de Directiva din acelasi pachet legislativ; finalizarea dosarului privind Regulamentul Bruxelles II bis; numirea procurorului-sef european; consolidarea recunoasterii reciproce in materie penala”, anunta ministrul.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) este format din ministrii justitiei si ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE. In general, ministrii justitiei se ocupa de cooperarea judiciara in materie civila si penala si totodata in privinta drepturilor fundamentale, in timp ce ministrii afacerilor interne sunt responsabili cu migratia, gestionarea frontierelor si cooperarea politieneasca, printre altele. Totusi, nu toate statele membre ale UE au aceeasi repartizare a sarcinilor intre ministri. Consiliul JAI este responsabil si cu protectia civila.

Consiliul JAI se reuneste, de regula, o data la trei luni.

Prioritatile enuntate de catre ministrul justitiei sunt:

• In planul justitiei civile

– Obiectivul general este acela de a facilita viata cetatenilor si a mediului de afaceri prin consolidarea recunoasterii reciproce si executarii deciziilor si a hotararilor in materia dreptului familiei si in materie civila si comerciala cu implicatii transfrontaliere.
– Imbunatatirea cadrului juridic pentru a proteja mai bine interesele superioare ale copilului prin consolidarea normelor raspunderii parintesti in cazurile transfrontaliere, precum si a aspectelor civile ale rapirii internationale de minori (Bruxelles II bis reformare) prioritate a mandatului, prin care se urmareste atingerea unui acord politic cu privire la ansamblul propunerii pe perioada detinerii Presedintiei.

– Aprofundarea cooperarii judiciare in domeniul dreptului procesual civil international prin intermediul urmatoarelor propuneri: legea aplicabila efectelor fata de terti ale cesiunii de creanta; modernizarea cadrului juridic cu privire la comunicarea documentelor si obtinerea de probe (revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1393/2007 si a Regulamentului (CE) 1206/2001).

– Pe fondul evolutiilor recente marcate de cresterea economica din Europa, de sporirea investitiilor si a posibilitatilor de ocupare a fortei de munca pe piata unica, de prevenirea acumularii de credite neperformante si reducerea barierelor in calea circulatiei transfrontaliere a capitalurilor, este importanta garantarea faptului ca intreprinderile viabile si antreprenorii aflati in dificultate financiara au acces la proceduri eficiente de restructurare preventiva si a doua sansa, asigurandu-se o abordare echilibrata pentru protejarea intereselor legitime ale creditorilor, debitorilor, angajatilor si societatii in general. In acest sens, Romania va sustine ajungerea la un acord rapid intre co-legiuitori cu privire la propunerea de directiva privind restructurarea.

– In domeniul dreptului contractelor, Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene va depune eforturi pentru parcurgerea etapei finale a negocierilor privind Propunerea de Directiva referitoare la vanzarile de bunuri, precum si privind propunerea de Directiva referitoare la contractele de furnizare de continut digital.

• In domeniul justitiei penale

– Cele doua propuneri legislative privind probele electronice vor reprezenta principalele prioritati legislative in domeniul dreptului penal in mandatul Presedintiei romane, avandu-se in vedere obtinerea unui acord al celor doi co-legislatori inainte de incheierea legislaturii Parlamentului European. PRES RO isi propune avansarea cat mai mult a negocierilor asupra propunerii de Regulament privind ordinele europene de furnizare si conservare a probelor electronice in materie penala si atingerea abordarii generale asupra propunerii de Directiva privind stabilirea unui cadru juridic armonizat pentru desemnarea reprezentantilor legali in scopul obtinerii probelor in procedurile penale.

– Operationalizarea deplina a Parchetului European (EPPO) in luna noiembrie 2020, cu resurse umane si financiare adecvate, necesita parcurgerea mai multor etape in prima jumatate a anului 2019. In acest scop, Presedintia Romana a Consiliului va urmari indeaproape acest dosar, avand ca obiectiv numirea procurorului-sef in primavara anului 2019 si instituirea Colegiului EPPO in cadrul calendarului prevazut. In timpul PRES RO, obiectivul este ajungerea la un acord intre PE si CONS privind persoana care urmeaza a fi numita in functia de procuror-sef european si demararea procedurilor de numire a procurorilor europeni.

– O prioritate majora este aceea de a consolida increderea reciproca intre autoritatile judiciare ale statelor membre pentru a imbunatati aplicarea practica a instrumentelor de recunoastere reciproca, in special a Deciziei-cadru a Consiliului 2002/584/JAI privind Mandatul European de Arestare si procedurile de predare intre statele membre si a Deciziei-cadru a Consiliului 2008/909/JAI privind aplicarea principiului recunoasterii reciproce in cazul hotararilor judecatoresti in materie penala care impun pedepse sau masuri privative de libertate in scopul executarii lor in Uniunea Europeana. Obiectivul este acela de a se asigura un just echilibru intre drepturile fundamentale si recunoasterea reciproca, evitandu-se impunitatea infractorilor.

– Imbunatatirea sinergiilor dintre Reteaua Judiciara Europeana, Reteaua punctelor de contact cu privire la persoane vinovate de genocid, Reteaua JIT, Reteaua Judiciara Europeana privind Criminalitatea Informatica si intre aceste retele si Eurojust va reprezenta un obiectiv complementar, fiind vorba despre mecanisme importante pentru consolidarea si facilitarea cooperarii judiciare in materie penala.

• Prioritati cu caracter orizontal

– Subsecvent adoptarii Strategiei e-Justitie 2019-2023 si a Planului de actiune aferent, PRES RO isi propune demararea actiunilor concrete pentru punerea in practica a masurilor prevazute in documentele strategice, sustinand astfel dezvoltarea si promovarea e-justitiei europene.
– Crearea unui cadru mai bun pentru protectia avertizorilor de integritate. PRES RO va depune eforturi in vederea demararii si finalizarii trialogurilor in semestrul I al anului 2019, in actualul mandat al Parlamentului European.

• In acest context, a fost prezentata lista celor mai importante evenimente care se vor desfasura pe perioada PRES RO:

I. Reuniunile ministeriale:
1. Reuniunea informala a ministrilor JAI: 7-8 februarie 2019, Bucuresti;
2. Consiliul JAI: 7-8 martie 2019, Bruxelles;
3. Consiliul JAI: 6-7 iunie 2019, Luxemburg;
4. Reuniunea ministeriala UE-SUA privind JAI: 19 iunie 2019, Bucuresti.

II. Conferinte:
1. Justitia penala in spatiul cibernetic: 26-27 februarie 2019, Bucuresti;
2. Provocari actuale in sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizarii si reducerea supraaglomerarii in penitenciare: 1-4 aprilie 2019, Sinaia, judetul Prahova;
3. Reuniunea ordinara a Retelei Judiciare Europene in materie civila si comerciala: 15-17 mai 2019, Bucuresti;
4. Conferinta privind Parchetul European: provocari legate de operationalizare, 27-28 mai 2019, Iasi;
5. Reuniunea anuala a Retelei de Cooperare Legislativa a Ministerelor de Justitie a statelor membre ale Uniunii Europene: 21 iunie 2019, Bucuresti;
6. A 52-a sedinta plenara a Retelei Judiciare Europene: 26-28 iunie 2019, Bucuresti;
7. Adunarea Generala a Retelei Europene de Formare Judiciara: 27-28 iunie 2019, Bucuresti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: