„Ordonanta lacomiei”. Darius Valcov s-a sucit, BNR a reusit sa-l puna la punct pe geniul din cimitire

politica

Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, sustine, intr-un interviu pentru Bloomberg, publicat luni, ca spera ca formula de calcul a ROBOR sa fie modificata sau ca acest indice sa dispara.

Formula de calcul pentru toti indicii ROBOR trebuie sa fie modificata sau acestia trebuie sa dispara, a declarat Darius Valcov, luni, intr-un interviu pentru Bloomberg citat de Mediafax. Aceasta schimbare va pune capat unei situatii in care bancile se imprumuta intre ele la costuri nejustificat de mici.

„Sper sa obtinem o schimbare radicala a modului in care este calculat ROBOR sau chiar sa il vedem disparut”, a spus Valcov, intr-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie impreuna cu Banca centrala, care poate modifica regulile interne ale pietei interbancare fara a solicita aprobarea parlamentara”.

Aceasta declaratie arata o schimbare in relatia dintre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvern, fata de situatia din ultimele sase saptamani, cand cele doua institutii s-au razboit tocmai din acest motiv: ROBOR, in functie de care a fost stabilita taxa pe activele financiare ale bancilor.

Taxa pe activele financiare ale bancilor, care a fost introdusa de la incepul acestui an, variaza intre 0,1% si 0,5%, urcand la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, fiind calculat de Reuters si afisat de BNR.

De asemenea, Valcov a sugerat, pentru Bloomberg, ca Banca centrala poate colabora impreuna cu bancile si Guvernul pentru a impinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero).

Consilierul premierului a sustinut ca prin noua taxa Guvernul doreste sa scada din costurile de imprumut ale populatiei, nu sa o incaseze de la banci, iar veniturile statului in ianuarie sunt peste estimarile analistilor.

„Nu ne intereseaza nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca toate costurile de imprumut pentru populatie sa fie apropiate de cele ale altor europeni, sa fie injumatatite fata de nivelurile actuale”, a mai spus Valcov.

Valcov a mai aratat, in interviul pentru Bloomberg, si alta schimbare in ceea ce priveste relatia cu BNR – nu a mai acuzat institutia ca incearca devalorizarea leului. Spre deosebire de discursul din ultimele saptamani, el a spus, de aceasta data, ca BNR incearca sa protejeze moneda de efectele negative.

Cursul de schimb leu/euro a inregistrat o perioada de crestere, in a doua jumatate a lunii ianuarie. A punctat mai multe maxime istorice, pana la varful de 4,7648 lei, din data de 25 ianuarie, punct de unde a inceput o perioada de stabilizare in jurul nivelului de 4,75 lei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: